'

Uskoro hronični bolesnici više neće morati da odlaze kod lekara samo za recepte

AKTUELNO
Autor: Hit2
Izvor: novaekonomija.rs
Čet, 16.02.2017
0

Hronični bolesnici ubuduće neće morati svakog meseca da idu kod lekara samo da bi im propisali terapiju, već će lekove direktno moći da podignu u apoteci. Za ovu novinu zaslužni su elektronski recepti koji bi na proleće trebalo da počnu da se primenjuju, navodi se na sajtu novaekonomija.rs.


Elektronski recept imaće isti rok važenja kao sadašnji papirni, a to je za većinu lekova sedam dana, računajući i dan izdavanja. Izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana, kao i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.

Najvažnija novina, ipak, tiče se hroničnih bolesnika više neće morati da odlaze kod lekara samo da bi im propisali recepte. Ovaj potez bi trebalo da uštedi i dva miliona evra godišnje.

"Njima će sada izabrani lekar napisati recepte za narednih šest meseci. Međutim, oni neće moći da podignu toliku količinu lekova odjednom, već će mesečno odlaziti do apoteke i podizati lekove. Za to će im biti potrebna samo zdravstvena knjižica ", objašnjava Miroslav Pevac, zadužen za integraciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

To znači da će hronični bolesnici samo dva puta godišnje imati potrebe da odlaze do izabranog lekara kada su lekovi u pitanju. 

Ukoliko bude potrebe za promenom terapije, te izmene će unositi izabrani lekar, odnosno stari lek će poništiti, a novi upisati.

Pevac objašnjava da su oko 60 odsto pacijenata, koji dolaze u domove zdravlja, upravo hronični bolesnici kojima je potrebno na mesečnom nivou propisivati terapiju. Ova novina smanjiće gužve u domovima zdravlja, rasteretiti lekare koji više neće biti administrativni radnici.


Vaši komentari
Ostavite komentar