'

Srbija slavi Dan državnosti - Sretenje

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 15.02.2017
0

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, kada je u Kragujevcu 1835. donet prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

 

Ujedno, Dan državnosti se obeležava i kao znak sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

Sretenjski ustav proglasio je knez Miloš Obrenović a njegov tvorac bio je Dimitrije Davidović, Srbin iz Austrije. Ustav je sadržao potrebe društva za prekidom autokratije i emancipacijom, kao i potrebu za razbijanjem feudalnih sistema. Sretenjski ustav jedan je od prvih demoktratskih ustava u Evropi.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će povodom Dana državnosti dodeliti odlikovanja zaslužnim ličnostima i institucijama.

Nikolić će položiti i venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Takođe, održaće i svečani prijem.

Grad Požarevac, po tradiciji, organizuje svečano obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije – Sretenja. U 12 časova kod spomenika Miloša Obrenovića u Gradskom parku održaće se svečana ceremonija polaganja venaca.

Vaši komentari
Ostavite komentar