'

Iskrčkan najbolji pasulj “Gradištanac“

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: SO VG
Uto, 9.08.2016
0

Jedanaesti put po redu, u gradskom parku u Velikom Gradištu, tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada okupila je veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje koji rado uzimaju učešće u manifestaciji. Direktorka turističke organizacije, Dajana Stojanović, otvorila je skup i pozdravila sve goste i takmičare. Istakla je važnost ove manifestacije i naglasila da je ove godine oboren rekord u broju takmičara, jer je čorbasti „Gradištanac“ kuvao čak 131 kuvar.


Program je vodio popularni Pile, podsetivši na početku na manifestacije koje su se ovog leta dešavale u našoj opštini.

Već u 9 časova ujutru izabrani su najlepša bašta i balkon grada. Ova akcija traje od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su izložene na velikim panoima u gradskom parku. 

U ovu aktivnost svake godine uključuje se sve veći broj građana koji se motivišu ne samo na uređenje svojih dvorišta, već i na sređivanje malih zelenih površina u okviru svojih zgrada i malih skverova koji postaju prave male zelene oaze.

U konkurenciji mnoštva lepih, pa i prelepih bašti i balkona, suočeni sa mnogim dilemama, koja je zaista najbolja, žiri je za najbolju proglasio baštu Stević Željke, drugo mesto pripalo je Nešić Radetu i treće mesto pripalo je Branković Milki. Nagrade je uručila direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište. Najlepši balkon ove godine imala je Živković Slavica dok je u kategoriji najcvetnijeg balkona pobedio Vlastimir Simić, a nagrade je uručila Gordana Jecić, pomoćnik predsednika opštine Veliko Gradište.

U gradskom parku, u 15 časova, komesar takmičenja oglasio je pištaljkom početak kuvanja najpoznatijeg pasulja “Gradištanca“. Propozicije su bile jasne, Turistička organizacija obezbedila je drva za vatru, kuvao se čist “Gradištanac“, u prethodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo bilo je na umešnosti kuvara.

Nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala najbolje što ume. Štandovi su bili u etno stilu, a zbog velikog broja takmičara ove godine dodeljene su dve specijalne nagrade. Za najuređeniju kuhinju nagrade su dobili Stanoje Marković i Miroljub Stanković Brams. Nagrade im je uručila direktorka turističke organizacije.

Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena, a najoriginalniji naziv imala je ekipa Stević Bojana – ,,Rastotrkani golubarnik“. Kada se upalila vatra, i pasulj stavio na krčkanje, oko kotlića je zavladala vesela atmosfera. Nagrada za najveseliji kotlić pripala je ekipi Rajčić Miodraga, a uručio im je zamenik predsednika skupštine, Saša Živković. Najsložniju ekipu činili su uvek nasmejani stanari “Roze kuće“.

U isto vreme krčkao se pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, a usto i degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvali su pripadnici Vojske Srbije iz Garnizona u Požarevcu. Posebnu zahvalnicu Vojsci uručio je Slađan Marković, zamenik predsednika opštine i predsednik Organizacionog odbora Pasuljijade.

Posle tačno tri sata od početka kuvanja, komesar takmičenja pištaljkom je dao znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak u pripremljenim činijama. U stručnom žiriju nalazili su se eminentni ugostitelji, i član iz vojske.

Ocenjivali su izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Predsednik Žirija, gospodin Zvonimir Jović, pročitao je brojeve nagrađenih. Treće mesto osvojili su Marko Živković i Stefan Lazić iz Velikog Gradišta, drugo mesto osvojila je Jelčić Marina. Predsednik žirija dao nam je lek za neizvesnost i kao vrhunski eliksir za dug život preporučio pasulj koji je skuvao Prvulović Slavoljub iz Manastirice. Dobitnicima je nagrade uručio Slađan Marković.

Na ovoj manifestaciji poraženih nema, svake godine svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus “Gradištanca“ i za bar jedno novo prijateljstvo.

Kako dolikuje ovoj manifestaciji, po završetku dodele nagrada, počeo je veliki koncert, a nastupili su Nada Topčagić i Mitar Mirić. Eminentna imena naše muzičke estrade privukla su ogromnu pažnju publike koja je pevala i igrala uz poznate hitove naših izvođača.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar