'

Danas se obeležava 75 godina od izbijanja ustanka u Drugom svetskom ratu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit1
Izvor: Hit radio
Čet, 7.07.2016
0

Polaganjem venaca kraj Spomenika streljanim rodoljubima na Čačalici, danas je obeleženo 75 godina od Dana ustanka protiv fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu.

U čast žrtava Drugog svetskog rata vence su položile i odale poštu delegacije Grada Požarevca i Braničevskog okruga, SUBNOR-a, GO Socijalisticke partije i Udruženje potomaka ratnika od 1912. do 1920. grada Požarevca.

Pošta je odata streljanim rodoljubima minutom ćutanja a potom se prisutnima obratio Dragan Lazović, ispred SUBNOR –a koji  je ovom prilikom ponovio istorijske činjenice vezane za ovaj datum.

Dan ustanka, obeležavao je godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi, kod Krupnja. Tada je Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma. Kafana ispred koje se dogodilo ovo ubistvo pretovrena je u muzej i u njoj se nalazi stalna izložba „7. jul 1941. godine“, u muzej je pretvorena takođe i zgrada seoske opštine u kojoj se nalazi izložba „Revolucionarne tradicije Zapadne Srbije 1804-1981. godine“.


Inače, u borbi protiv fašizma učestvovalo je 110 miliona ljudi iz 41 države, dok je stradalo od 55 do 60 miliona ljudi, što je najveći broj žrtava u istoriji ratovanja. Na području bivše Jugoslavije 300.000 boraca poginulo je u Drugom svetskom ratu.


Dan ustanka se proslavljao na teritoriji čitave Srbije, a centralna proslava održavana je u Beloj Crkvi. Praznik je zadržan i posle raspada SFR Jugoslavije i slavio se sve do 9. jula 2001. godine, kada je ukinut odlukom Vlade Srbije.

Vaši komentari
Ostavite komentar