'

Za 68 odbornika 490 kandidata

IZBORI 2016
Autor:
Izvor: Večernje novosti
Pon, 18.04.2016
0
Borba za lokalnu vlast u sedištu Braničevskog okruga odavno nije bila zanimljivija. U Požarevcu proglašeno 14 lista, pet više nego 2012, a tu je i jedna fejsbuk-grupa.Žitelji Požarevca sa pravom glasa, kojih je 71.155, na lokalnim izborima će birati između 490 kandidata sa 14 lista, koliko je proglasila Gradska izborna komisija.

Onu pod rednim brojem jedan, pod nazivom "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", predvodi Veroljub Arsić, donedavni potpredsednik Narodne skupštine. Slede "Demokratska stranka - Dejan Savić", na čelu sa predsednikom požarevačkih demokrata, te "Ivica Dačić - SPS", čiji je nosilac Slobodan Jović, lider ovdašnjih socijalista i direktor JKP "Komunalne službe".

Lista nazvana "Stranka Rusa Srbije - Miloš Cvetanović" nosi redni broj četiri, a iza nje su "Dveri - DSS", "Levica Srbije - Borko Stefanović" i "SDS Boris Tadić - Ljubiša Stokić". Osma na listiću će biti lista pod imenom "Dragan Radosavljević - Liberalno demokratska partija", deveta grupa građana "Iskorak", a deseta "Ruska stranka - Milena Minja Pavlović". Broj 11 ima GG "Požarevac na Fejsbuku", ispred lista "Dragan Marković Palma - JS", "Mladi za budućnost Požarevca - Davorka Mitrović" i "Dr Vojislav Šešelj - SRS".

Sve izborne liste imaju od 23 do 40 kandidata, osim onih koje su prelali SPS, SNS i "Iskorak", na kojima se nalazi po 68 imena, koliko je i odborničkih mesta u Skupštini grada. Inače, u Požarevcu i u 23 sela glasaće se na 57 biračkih mesta, dok će ih 11 biti u Gradskoj opštini Kostolac, koja obuhvata još i naselja Klenovnik, Ostrovo, Petka i Stari Kostolac.

Podsetimo, na prošlim lokalnim izborima - na kojima je bilo devet izbornih lista - najviše glasova u Požarevcu, rodnom gradu pokojnog predsednika Srbije i Jugoslavije, Slobodana Miloševića (1941-2006), osnivača i doživotnog predsednika SPS, osvojila je upravo ova stranka. Socijalisti su na vlasti u sedištu Braničevskog okruga bili sve vreme od uvođenja višepartijskog sistema, čak i tokom dominacije Demokratske opozicije Srbije.

Kandidate za gradonačelnika Požarevca predstavile su tri stranke i reč je o njihovim lokalnim liderima. SPS je predložio Slobodana Jovića, direktora JKP "Komunalne službe", SNS Baneta Spasovića, predsednika Skupštine grada, dok je kandidat DS - Dejan Savić.

U Požarevcu je trenutno na vlasti koalicija SPS-SNS, formirana u martu 2013. Prethodno je, od juna 2008, lokalnu samoupravu vodila koalicija SPS-DS, u kojoj su bila i tri odbornika URS, ali su oni izbačeni jer nisu podržali jedan od rebalansa budžeta.
Vaši komentari
Ostavite komentar