'

"Posmatrač izbora" predstavljen u Požarevcu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit1
Izvor: Hit radio
Čet, 31.03.2016
0

Omladina Jazas-a Požarevac danas je predstavila Android aplikaciju “Posmatrač izbora” putem koje svaki građanin može da prati ceo izborni proces i prijave sve eventualne nepravilnosti koje primete.


“Aplikacija je besplatna i preuzima se sa Google store-a, a mogu je koristiti svi koji imaju android telefone, laptop i desktop računare. Omogućava svakom građaninu da na jednostavan način kontroliše sve što rade stranke i političari u njihovom okruženju”, rekao je Borisav Ilić, izvršni direktor Omladine Jazas-a Požarevac.

Kako je rečeno, dovoljno je da se mobilnim telefonom fotografiše uočene nepravilnosti koja se tiče izbora i prijavi je putem aplikacije “Posmatrač izbora“.


Po prijavi građana, sve uočene nepravilnosti automatski će se prosleđivati nadležnim organima, a svi multimedijalni sadržaji Agenciji za borbu protiv korupcije radi dalje kontrole prihoda i rashoda političkih subjekata

"Cilj ove aplikacije je da se političari na ovaj način dovedu u situaciju da što realnije prijave troškove kampanje, jer će se mapiranjem aktivnosti političara tokom izborne kampanje kasnije moći uporediti sa finansijskim izveštajima, koje su stranke i Udruženja građana dužni da u roku od 30 dana predaju”, rekao je Ilić.

Zbog različitih povreda zakona do sada je podneto preko 600 zahteva pokretanje prekršajnog postupka, dok je po podnetim zahtevima prekršajni sud podneo 130 presuda.

U projekat "Praćenje izbora" je uključeno 30 organizacija širom Srbije.

Omladina JAZAS-a Požarevac u saradnji sa Bečejskim udruženjem mladih, Koalicijom za nadzor javnih finasija i NAPOR, Nacionalnom Asocijacijom Praktičara/ki Omladinskog Rada poziva sve građane i građanke da se uključe i daju svoj doprinos građanskoj kontroli finasiranja političkih aktivnosti.

Prezentaciju aplikacije možete pogledati OVDE.

Vaši komentari
Ostavite komentar