'

Predstavljen program 21. Glumačkih svečanosti "Milivoje Živanović"

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: Hit radio
Uto, 22.03.2016
0

Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović", 21. po redu, biće održane od 2. do 7. aprila u požarevačkom Centru za kulturu. Publika će tokom festivala moći da pogleda šest pozorišnih predstava, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.Selektor festivala Nebojša Bradić je pre predstavljanja programa ovogodišnjih svečanosti, rekao da će se na sceni u Požarevcu naći, nekoliko najboljih dela srpskog pozorišta, koje predstavljaju omaž Milivoju Živanoviću. 


Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” otvoriće glumci Narodnog pozorišta Beograd, sa predstavom Jovana Sterije Popovića “Rodoljupci" u režiji Andraša Urbana.

Narednog festivalskog dana, 3. aprila, nastupa pozorište Boško Buha. Reč je o predstavi “Majstori, majstori”, rađenoj po tekstu Gorana Markovića i režiji Milana Karadžića.

U ponedeljak 4. aprila, nastupa Jugoslovensko dramsko pozorište sa komadom “Otelo”, Viljema Šekspira u režiji Miloša Lolića.

Kada je reč o ovoj predstavi, Otela je svojevremeno igrao Milivoje Živanović, u postavci koju je režirao Mata Milošević, rekao selektor festivala. 

Predstavu "Pijani" Ivana Viripajeva, na Velikoj sceni u utorak 5. aprila, izvešće Atelje 212. Režiju ovog dela potpisuje Boris Liješević.

Petog dana festivala, publici će se predstaviti glumci Zvezdara teatra sa predstavom “Klaustrofobična komedija” Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića.

Poslednjeg dana festivala na programu je predstava “Govorna mana“ Narodnog pozorišta iz Prištine. Goran Marković radio je tekst i režiju za ovaj komad.

Na današnjoj konferenciji je još rečeno, da će tradicionalnu besedu o glumcu govoriti Svetozar Cvetković, dramski umetnik, kao i da će na festivalu biti dodeljena tradicionalna nagrada, statueta Milivoja Živanovića, koja se inače dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine: prof.dr Milovan Zdravković, glumica Ana Sofrenović i dramska umetnica Radmila Đuričin.

Žiri publike biće u sledećem sastavu: Jelena Čobić, profesor srpskog jezika i književnosti, Dragan Kuzmanović, šef ekspoziture Unikredit banke u Požarevcu i Zoran Marić, direktor Muzičke škole "Stevan Mokranjac".Direktor Centra za kulturu Dragi Ivić, najavio je prateći program ovogodišnjeg fesivala.

U subotu, 2. aprila u Maloj sali CZK biće odigrana predstava za decu ”Snežana i sedam patuljaka”, u izvođenju požarevačkog pozorišta. Istog dana, u holu CZK,  predviđena je  izložba fotografija pod nazivom “Miloš Žutić, gospodin glume 1939-199”, autorke Mirjane Odavić iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Veče posvećeno Đurđiji Cvetić, pod nazivom “Glumica sa sjajem”, planirano je 4. aprila u Maloj sali, sa početkom od 18 sati.

U delu pratećeg programa je i predstavljanje knjige “Vlastimir Đuza Stojiljković: Pozorišne poslanice". Ovu knjigu priredio je Spasoje Ž. Milovanović u okviru edicije ”Joakimovi potomci”, a njena prezentacija požarevačkoj publici je planirana 6. aprila.

Ulaznice po ceni 600 dinara, mogu se kupiti na biletarnici.

Podsećamo, festival je posvećen velikanu srpskog glumišta Milivoju Živanoviću (1900-1975), rodom iz Požarevca.

Glumačke svečanosti biće započete polaganjem venaca na grob Milivoja Živanovića u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu.

Vaši komentari
Ostavite komentar