'

Desetogodišnjica smrti Slobodana Miloševića (FOTO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: Hit radio
Pet, 11.03.2016
0

U dvorištu porodične kuće Miloševića, u Nemanjinoj 41 u Požarevcu, danas  je obeležena 10. godišnjica smrti bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije, Slobodana Miloševića, koji je 11. marta 2006. godine premino u pritvornoj jedinici haškog tribunala. Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, lider radikala Vojislav Šešelj, socijalista Milutin Mrkonjić neki su od političara koji su odali poštu na grobu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u Požarevcu.

 

Među prvima poštu Miloševiću je odao lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji je istakao da deset godina od smrti Miloševića nije dovoljno da istorija da konačni sud o nekome ili o vremenu u kojem je živeo, ali da je više nego dovoljno da se laži koje su o njemu pričane i na osnovu kojih je rušen zauvek rasprše.

"Istina o Miloševiću je u ovom narodu dovoljno dugo i dovoljno duboko i ona se ne može promeniti", rekao je Vulin i dodao da je Milošević iznad svega voleo Srbiju i svoju porodicu i da je zbog toga surovo proganjan i surovo kažnjavan.

Miloševićev grob obišla je i delegacija Gradskog odbora SPS Požarevac.

„Današnje okupljanje i broj najavljenih autobusa, iz svih krajeva bivše Jugoslavije, govori o njegovoj težini koju je imao u tim teškim vremenima, za Jugoslaviju i Srbiju u celini“, rekao je Slobodan Jović, predsednik Gradskog odbora SPS Požarevac.

Delegacija Srpske radikalne stranke i ove godine je izrazila poštovanje prema Slobodanu Miloševiću.

„Slobodan Milošević se svojim držanjem pred Haškim tribunalom upisao zlatnim slovima u srpsku istoriju“, rekao je Vojislav Šešelj, šef radikala."Glavni trag koji je Milošević ostavio za sobom je ispisan u haškom tribunalu. Njegova odbrana je bila inzvanredna, pocepao je sva lažna dokumenta  i razbio u paramparčad sva lažna svedočenja, i dokazao pravu suštinu ratova koji su nam nametnuti 90-tih godina. Čuo sam se sa Mirom Marković pre mesec dana, a sa snajom Slobodana Miloševića juče. Prema njemu i njegovoj porodici učinjena je velika nepravda", izjavio je on.


Prema rečima Milutina Mrkonjića, Milošević je zaslužio da jedan bulevar u Beogradu nosi njegovo ime.

Na grob je položen cvetni venac i od supruge Mirjane Marković, ćerke Marije i sina Marka.

Na grobu Slobodana Miloševića danas su bili i lekar Milovan Bojić, zatim Nikola Šainović, Živorad Jovanović, kao i brojni građani.

Milošević je umro od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvolu da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Posle višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak. Sahrani koja je protekla bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. februara 2003. godine, a sin Marko je otišao odmah pošto je Milošević 5. oktobra 2000. godine bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsednika SR Jugoslavije. Oboje žive u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori.

Vaši komentari
Ostavite komentar