'

Danas su zimske Zadušnice

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 2
Izvor: Hit, Mondo
Sub, 5.03.2016
0

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Velike ili Vaskršnje zadušnice, praznik sećanja na sve umrle, kada se tradicionalno posećuju groblja i pale sveće na grobovima najbližih i u hramovima, posle liturgija.Ove zimske zadušnice, koje su još poznate i pod nazivima mesopusne, pokladne, velike, uvek su u subotu pred Mesne poklade u mesopusnoj nedelji, pred početak Vaskršnjeg posta. Skoro uvek su u februaru, pa se zovu i februarske.

Uobičajeno je da se na zadušnice drži Liturgija, na kojoj sveštenik preliva vinom donešeno žito (koljivo), a posle službe se odlazi na groblja, gde se pale sveće, a sveštenici obilaze i kade grobove.

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da odu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene.

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na deljenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo, udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom.


Zbog zadušnica uvedena je vanredna autobuska linija do Novog groblja.

Autobus polazi u 9 i 11 časova sa dolaznog perona AS Požarevac i nastavlja pored Železničke stanice, ulicom Koste Abraševića, zatim ulicom Čede Vasovića, Tabačkom čaršijom, Trg oslobođenja, Bulevar, Vojske Jugoslavije, Nemanje Tomića i ulicom Bože Dimitrijevića do Novog groblja.

Povratak je u 10,45 i 12,45 časova sa Novog groblja istom trasom.

Osim polazaka sa autobuske stanice, za prijem putnika planirana su i sledeća stajališta: Železnička stanica, ulica Koste Abraševića ispred kružnog toka, Lipov lad (betonjerka), Stara robna kuća, Trg oslobođenja, crkva Sv. Nikola, pumpa "Lukoil", Novo groblje.

Cena prevoza je 50 dinara u jednom pravcu. 

Vanredna autobuska linija se uvodi na inicijativu Saveta za socijalna pitanja Srpske napredne stranke.
Vaši komentari
Ostavite komentar