'

Održana promocija vojnog poziva

LOKALNE VESTI
Autor: Hit 1
Izvor: Hit radio
Čet, 3.03.2016
0

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za prijem učenika i kadeta u vojne škole. Tim povodom, danas je u Požarevcu održana prezentacija uslova za školovanje budućih kandidata.

 

U maloj sali Centra za kulturu Požarevac, predstavnici Vojne gimnazije i Vojne akademije održali su prezentaciju vojnog poziva i prisutne osnovce i srednjoškolci upoznali sa sistemom školovanja i iskustvima u ovim obrazovnim ustanovama.

Konkursom za srednju stručnu vojnu školu koji traje do 15. marta, predviđen je prijem 60 kandidata, dok će u Vojnu gimnaziju moći da se upiše 120 svršenih osnovaca. Konkurs koji je otvoren do 31. marta, 90 srednjoškolaca će moći da upišu Vojnu Akademiju, kao 25 kandidata za Medicinski fakultet VMA.

„Svake godine vlada izuzetno interesovanje. U zavisnosti od škole, broj kandidata kreće od 6 do 18 za jedno mesto. Promocija vojnog poziva nije potrebna, ali imamo potrebu da u svakom gradu u okviru prezentacije, upoznamo kandidate sa onim što nudi Vojna akademija", rekao je za naš medij potpukovnik Uroš Domazet, načelnik odseka za pitanje kadeta i slušaoca Vojne akademije.

Po njegovim rečima, Vojna akademija nije samo brend u Srbiji, već i u okruženju, obzirom da u svojim redovima ima preko 40 kadeta iz stranih oružanih snaga Angole, Alžira, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Domazet je dodao, da pored uslova koji su izuzetni i diploma koje su priznate u svetu, najvažnije je, da oni koji završe dobijaju siguran i stalan posao.

Informacije o potrebnoj dokumentaciji mogu naći na sajtovima Vojne gimnazije, Vojne akademije kao i na sajtu Medicinskog fakulteta VMA. Zainteresovana lica, svoju dokumentaciju predaju u centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka, a nakon toga Vojna gimnazija odnosno Akademija, sprovode prijemne ispite.

Interesovanje kandidata ali i konkurencija veoma je velika, pa je tako prošle godine za jedno mesto u Srednjoj vojnoj školi konkurisalo po 2 kandidata, 6 do 15 kandidata konkuriše za jedno mesto u Vojnoj Akademiji, dok u Gimnaziji konkuriše i do 20 kandidata po jednom mestu. 

Prijemni ispit za Srednju vojnu školu sastoji se iz fizike i matematike, za Gimnaziju iz srpskog jezika, matematike i fizičke provere, za Vojnu Akademiju iz matematike i fizičke provere te za Medicinski fakultet VMA iz hemije, biologije i fizičke provere. 

 

 

 

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar