'

Pripreme za Badnji dan i Božić

LOKALNE VESTI
Autor: Hit radio
Izvor: Hit radio
Uto, 5.01.2016
0

Na zelenoj pijaci “Krug” u Požarevcu uobičajena je gužva pred Badnji dan i Božić, kada građani obavljaju poslednje pripreme za obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika. Ukoliko još niste obavili božićnu kupovinu, evo kako se kreću cene pojedinih proizvoda koji se ovih dana najviše kupuju.Požarevljani čuvaju običaje i tradiciju kada je Badnji dan i Božić u pitanju, i ma koliko da je situacija teška, svako na svoj način, i u skladu sa svojim mogućnostima obeležiće predstojeće praznike. Anketirani sugrađani kažu da su pored teške finansijske situacije i komentara da je ove godine pijaca skuplja nego lane, manje – više sve kupili i pripremili za posnu ali i mrsnu trpezu.

Badnjak ili simbol Badnjeg dana, tradicionalno, se seče 6. januara i pre večere unosi u dom. Danas, u gradovima nije moguće ispoštovati sve običaje, pa se badnjak kupuje kod uličnih prodavaca ili na pijačnim tezgama.

Cena Božićnog drvceta se na požarevačkoj pijaci kreće od 50 do 100 dinara. Venčići ukrašeni borovinom mogu se kupiti po ceni od 100 do 120 dinara.

Kako bi privukli mušterije, pijačni prodavci prodaju badnjake ukrašene klasom žita, koje simbolizuje bogatu trpezu, bosiljkom koje simbolizuje blagostanje i mir, slamom koja je simbol ognjišta i drenom koji predstavlja simbol zdravlja.

Prodavci su na pijacama izložili saksije sa mladom pšenicom po ceni 100 dinara, koja se po verovanju drži u kući kako bi bila rodna, srećna i berićetna godina, a u domu cele godine vladalo blagostanje. Ukrašene božićne ikebane mogu se kupiti po ceni od 250 do 500 dinara.

Takođe, sušeno voće je ovih dana veoma traženo jer je gotovo obavezno na trpezama pravoslavnih vernika za Badnji dan. Pakovanje smokvi se može kupiti po ceni od 100 dinara, suve kajsije se kreću od 120 do 150 dinara, šljive i suvo grožđe 100 dinara, dok je za svež dulek potrebno izdvojiti od 150 do 200 dinara.

Vaši komentari
Ostavite komentar