'

Sva kozmetika je puna otrova!

ZDRAVLJE
Autor: Hit
Izvor: Večernje novosti
Sub, 22.08.2015
0
Mnogi preparati za higijenu i šminka sadrže hemikalije od kojih su neke opasne po zdravljeŽene svakodnevno na sebe, putem kozmetičkih i higijenskih preparata, stavljaju otprilike 168 hemikalija! Ovo pokazuje poslednje istraživanje jedne američke neprofitne organizacije. Oni su upozorili da veliki broj hemikalija koje se nalaze u ovim proizvodima, ako se duže vreme koriste, može da izazovu mnogobrojne zdravstvene tegobe, sa čak i kancer!

Konzervansi kojih su puni kozmetički preparati mogu uzrokovati velike probleme na telu poput ekcema, dermatitisa, i drugih alergijskih reakcija. S druge strane, pojedini sastojci u šminki i kozmetici mogu da izazovu probleme sa glavoboljom i neplodnošću.

Šminka obiluje hemikalijama koje produžavaju njihov vek trajanja, čuvaju boje i sprečavaju da se sljušte sa kože. Stručnjaci upozoravaju da su te hemikalije opasne za zdravlje jer već i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti srca, izazvati umor, gubitak pamćenja, probleme s kožom.

Stara istraživanja potvrdila su da je jedno do dvoje ljudi alergično na kozmetiku, ali studija sprovedena pre dve godine ukazuje na veliko povećanje alergičnih osoba.

Dezodoransi, antiperspiranti, šminka i losioni za telo, sadrže puno hemijskih supstanci, a stručnjaci u Americi tvrde da ne postoji dovoljna kontrola u proizvodnji ovih preparata. Tačnije, pravila o korišćenju dozvoljenih supstanci nisu se menjala od 1930. godine!

Novi zakon koji je u pripremi u SAD daće Američkoj agenciji za lekove (FDA) veća ovlašćenja u kontrolisanju proizvođača, i onoga što oni u svoje kozmetičke preparate stavljaju. Za početak, kontrolisaće se pet najštetnijih i po zdravlje najopasnijih hemikalija: diazolinidyl urea, lead acetate, methylene glycol-formaldehyde, propyl paraben i quaternium - 15.

Istovremeno, u Evropi je poslednjih godina najviše bure izazvao jedan sastojak sa ove liste - paraben. On se nalazi u većini proizvoda u najširoj upotrebi, a pod lupom se našao zbog, sada već osnovane sumnje da izaziva reakcije na koži, utiče na hormone i u krajnjem ishodu može da dovede i do raka. Parabeni su konzervansi koji se dodaju svim kozmetičkim, proizvodima, od šminke i krema, preko šampona za kosu i za kupanje, sredstava za brijanje, pa do vlažnih maramica, uključujući i one koje se koriste za bebe. Sadrže ih i sapuni i deterdženti, čak i hrana.

Danska je nedavno načinila prvi korak tako što je zabranila sve proizvode koji sadrže parabene za decu mlađu od tri godine. U Francuskoj je u pripremi sličan propis, dok Evropski savet i dalje poštuje zaključak svog Naučnog komiteta da su parabeni bezbedni, mada istovremeno odobrava upotrebu sve više proizvoda koji ih ne sadrže. Problem je, međutim, u tome što takvih proizvoda, bez parabena, još nema dovoljno na tržištu.

U Americi bi uskoro mogla da se pojača kontrola ovih štetnih supstanci. Uvođenje novih regulativa pokrenula su dva američka senatora, nakon saradnje sa Ekološkom radnom grupom, neprofitnom organizacijom za zaštitu zdravlja potrošača. Oni su još pre 10 godina otpočeli sa pravljenjem baze podataka u koju su registrovali sve kozmetičke preparate na tržištu, i sastojke koje oni sadrže. Svaki potrošač može tako da dobije informaciju šta se zapravo nalazi u pakovanju preparata koji želi da kupi, ili već koristi. I, ono što je najbitnije, šta je od tih supstanci štetno po zdravlje.

Prema podacima ove radne grupe, žene koriste prosečno 12 kozmetičkih proizvoda dnevno, koji, kako je već rečeno, sadrže oko 168 različitih hemikalija. Muškarci se malo manje "mackaju", ali i pored toga, na sebe stavljaju oko 85 hemijskih supstanci. Tinejdžeri, pak koriste čak 17 različitih krema i preparata za jedan dan.

To je navelo stručnjake i naučnike da istraže šta se od hemikalija najduže zadržava u telu. Oni su sedam godina kontrolisali krv i urin 20 tinejdžera koji su učestvovali u istraživanju. Otkrili su čak 16 hemikalija koje utiču na hormone, uključujući ftalate i parabene!

- Veliki deo hemikalija koje se nalaze u proizvodima su verovatno sigurni, ali to ne možemo sa sigurnošću da znamo dok ne prođu određene provere, rekao je Skot Faber, predsednik Radne grupe.

SENKA ZA OČI

26 hemikalija

Najproblematičniji: polythylene terephthalate

Mogući efekti na zdravlje: povezanost sa nastankom kancera, sterilitet, hormonska neravnoteža, oštećenje organa

KREME ZA POTAMNjIVANjE

22 hemikalija

Potencijalno štetni: ethylparaben, methylparaben, propylparaben

Neželjeni efekti: iritacija, svrab, disbalans hormona

LAK ZA NOKTE

33 hemikalija

Najštetniji: phthalates

Moguće posledice: hormonska neravnoteža, problemi sa plodnošću, povezanost sa kancerom, održavanje trudnoće

MLEKO ZA TELO

32 hemikalije

Najzabrinjavajući: methylparaben, propylparaben, polythylene glycol

Štetnost po zdravlje: svrab, iritacija, disbalans hormona

DEZODORANS

32 hemikalije

Najopasniji: aluminium zirconium, isoprophyl myristate

Neželjeni efekti: hormonska neravnoteža, oštećenje organa

RUŽ

33 hemikalije

Najštetniji: polymethyl methacrylate

Mogući sporedni efekti: alergije, povezanost sa kancerom


LAK ZA KOSU

11 hemikalija

Moguće štetni: octinoxate, isophthalates

Štetnost po zdravlje: alergije, hormonska neravnoteža, iritacija očiju, nosa i grla, promena na nivou ćelija

ŠAMPON

15 hemikalija

Najzabrinjavajući su sodium lauryl sulphate, propylene glycol, methylisothiazoline

Mogući sporedni efekti: neurološki defekti fetusa, iritacija, defekti na oku

RUMENILO

16 hemikalija

Moguće štetni: ethylparabens, methylparaben, propylparaben

Neželjena dejstva: svrab, iritacija, hormonski disbalans

PARFEM

250 hemikalija

Najštetniji: benzaldehyde, toluene

Sporedni efekti: smanjenje kvaliteta sperme, povezanost sa rakom, disbalans hormona

PUDER

24 hemikalije

Najštetniji: polymethyl methacrylate

Neželjeni efekti: remeti imuni sistem, alergije, povezanost sa rakom

 

Vaši komentari
Ostavite komentar