'

Bezbednosni problemi mladih u Požarevcu: narkomanija, nasilje navijačkih grupa, diskriminacija

LOKALNE VESTI
Autor:
Izvor:
Pet, 5.06.2015
0

U Požarevcu je održan okrugli sto o bezbednosti mladih na kojem su predstavljeni rezultati koje je tim Centra za istraživanje javnih politika dobio tokom razgovora sa predstavnicima srednjoškolaca i srednjoškolki i mladim aktivistima i aktivistkinjama u lokalnim organizacijama civilnog društva u Požarevcu.


Mladi ljudi u Požarevcu uglavnom se osećaju fizički bezbednim u svom gradu, ali se suočavaju sa problemima narkomanije i alkoholizma, pojavom nasilja navijačkih grupa, socijalnim razlikama i siromaštvom, diskriminacijom, kao i nedostatkom organizovanih obrazovnih sadržaja. 

Projekat "Lokalni bezbednosni problem mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti” sprovodi Centar za istraživanje javnih politika u Požarevcu, Zrenjaninu i Čačku uz podršku Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji.

"Cilj ovog projekta bio je da se istraže lokalni bezbednosni problemi sa kojima se mladi suočavaju u ove tri sredine, ali i da se uspostavi direktna komunikacija između mladih kao društvene grupe koja predstavlja 20% stanovništva Srbije i predstavnika kako lokalnih tako i državnih vlasti”, rekla je Marina Tadić iz Centra za istraživanje javnih politika.

Projekat je usmeren ka jačanju saradnje između države i civilnog društva u prepoznavanju ključnih problema bezbednosti na lokalnom nivou sa kojima se suočavaju mladi. Projekat je podržalo Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, u godini kada su mladi i njihova uloga jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-om.

“Ono što me je u ovom istraživanju najviše  iznenadilo jeste da su najveći problemi u osnovnim školama” rekao je Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine i naveo da jedan od najvažnijih uslova da se naša deca razvijaju normalno jeste njihova lična bezbednost.

Na okruglom stolu su govorili specijalni savetnik u Misiji OEBS-a u Srbiji Dr Vladimir Bilandžić, Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i direktorka Centra Svetlana Đurđević-Lukić.

Nalaze Centra predstavile su Marina Tadić i dr Danijela Spasić. U diskusiji su učestvovali Bane Spasović, predsednik Skupštine grada i predsednik Odbora za bezbednost grada Požarevca, Zlatan Svetozarević iz Policijske uprave Požarevac, kao i predstavnici Saveta i Kancelarije za mlade, i organizacija civilnog društva.

Autor: Hit1

 

Vaši komentari
Ostavite komentar