'

Dan vojske Srbije obeležen i u Požarevcu

LOKALNE VESTI
Autor:
Izvor:
Čet, 23.04.2015
0
Prigodnom svečanošću u kasarni "Pavle Jurišić Šturm" obeležen je Dan vojske Srbije.

         


Obeležavanju su prisustvovali funkcioneri  lokalne samouprave, predstavnici Braničevskog okruga, Braničevske Eparhije, MUP-a, pripadnici Garnizona Požarevac, građani i učenici osnovnih i srednjih škola.

Potpukovnik Milovan Vasić rekao je na početku obraćanja prisutnima da će predsednik Rrepublike Srbije Tomislav Nikolić, na centralnoj proslavi Dana vojske u Takovu uručiti komandantu jedinice vojnu zastavu Braničevske brigade, citirajući generala Stepu Stepanovića: "Zastava je najveća svetinja vojnička, sveto znamenje vojničke časti i dužnosti, vojničke slave i ponosa".
            

          

"Obeležavanje Dana vojske Srbije ove, 2015. godine za Srbiju, njen narod i njenu vojsku ima poseban istorijski, patriotski, moralni i vojnički značaj. Ove godine Srbija obeležava 200 godina od početka Drugog srpskog ustanka kojim je postavljen kamen temeljac buduće srpske države i srpske vojske.

Pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića za kratko vreme proterani su Turci iz požarevačke nahije. Svojim umećem ratovanja i pregovaranja knez Miloš Obrenović se izborio za Ustav Knjaževstva serbskog.

U Požarevcu je formirana prva stajaća vojska, preteča današnje garde, prva vojna škola, vojna muzika, vojna bolnica. Iz Požarevca su potekli velikani naše istorije koji su svoje živote ugradili u temelje ove države koje ne smemo zaboraviti.

Srpski vojnik je uvek spreman da se odazove na poziv otadžbine i da za nju da svoj život. Zbog toga, prema vama vojnicima, kao oficir, izražavam posebno poštovanje" rekao je potpukovnik Vasić i dodao da su od poslednjeg praznika do danas realizovani svi postavljeni zadaci, uprkos lošim uslovima u pogledu finansijsko materijalne situacije.

Između ostalog, obučeno je više od 1300 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, realizovano je više kurseva i obučavanja profesionalnih vojnika, podoficira i kadeta Vojne akademije.

Potpukovnik Vasić rekao je da će najvažniji zadatak u narednom periodu biti realizacija obuke sa svim kategorijama lica, jer je to smisao postojanja ove jedinice.

Na kraju svog obraćanja pukovnik se zahvalio svima koji pomažu Centar za obuku kopnene vojske.

Na obeležavanju Dana vojske Srbije pročitane su i naredbe o unapređenjima i stimulativnim merama.

Građani su mogli da pogledaju izloženu opremu kojom  raspolažu pešadijske jedinice.

Autor: Hit1 

Vaši komentari
Ostavite komentar