'

Požarevački Dom zdravlja dobio savremeni rendgen

LOKALNE VESTI
Autor:
Izvor:
Uto, 10.02.2015
0

Zahvaljujućí novom digatalnom rendgen aparatu, pacijenti će imati bolju i savremeniju dijagnostiku, rekao je direktor Doma zdravlja Požarevac Miloš Samardžić. Rendgen će biti stavljen u funkciju čim se obezbedi puna zdravstvena zaštitu pacijenata i terapeuta, a po njegovim rečima, to može biti krajem februara.


Dom zdravlja Požarevac u proteklom periodu značajnije je investirao u opremanje pojedinih službi. Jedno od njih je i ulaganje u radiološku službu, koja se može pohvaliti digitalnim RF (radiografsko-fluoroskopskim) rendgenom, vrednosti oko 14,4 miliona dinara, kao i drugim aparatima nabavljenih putem donacija, kaže Samardžić.

Naime, sredstvima u iznosu od 12,3 miliona dinara koja su izdvojena iz budžeta grada Požarevca obezbeđen je rendgen za skopiju i grafiju. Takođe, sredstvima iz lokalne samouprave kupljen je CR sistem za digitalizaciju analognih rendgen aparata sa mamo opcijom i laserski printer vrednosti nešto više od 2 miliona dinara.

Iako je novac odobren 2013. godine, ovaj aparat je montiran prošle godine, dodao je.


“Zbog  tehničkih stvari koje zahtevaju građevinsku zaštitu od zračenja prema susednim prostorijama, rendgen još uvek nije u funkciji, ali se njegovo puštanje u rad očekuje do kraja februara” ističe.

Rendgen služba je preko projekta DILLS-a, koji finansira Svetska banka, nabavila CR sistem za digitalizaciju analognih mamogragskih aparata i dijagnostičku radnu stanicu sa monitorima visoke rezolucije, vrednosti od oko pet miliona dinara, kaže Mlađan Janković, glavni tehničar rendgen službe.


Međutim, mamografu nedostaje nosač za velike kasete za voluminozne dojke. Do momenta nabavke ovih nosača, jedino rešenje je da se pacijentkinje šalju u Opštu bolnicu Požarevac, rekla je dr Slađana Banjac specijalista radiologije i načelnik radiološke službe.

Za sada nema sredstava za kupovinu ovog nosača, koji iznosi oko milion dinara. Prema obećanjima lokalne samouprave, ova sredstva mogla bi biti obezbeđena iz budžeta grada.

Preraspodelom sredstava, a odlukom Ministarstva zdravlja, ova služba je dobila i analgni mamografski aparat iz Doma zdravlja Niš, čija je vrednost oko 2,5 miliona dinara.

 “Naša služba je jedna od prve tri službe u Srbiji koja je opremljena ovakvim aparatima”, naveo je Samardžić i dodao da svaki aparat ima svoju prostoriju koje su kompletno renovirane.

Rendgen koji je 40 godina služio za preglede u ovoj službi, nije u funkciji. On je, kako kaže Samardžić, predat firmi koja je specijalizovana za odlaganje aparata zastarele tehnologije.Izvor: Hit radio
Autor: Hit 1

Vaši komentari
Ostavite komentar