'

Tamara Vučić i Maja Gojković posetile Galeriju Milene Pavlović Barili

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: fb sasa pavlović, foto sasa pavlović
Uto, 9.04.2024
0

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišle su u ponedeljak Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu.


 

 

Kako je na svom fb profilu naveo gradonačelnik grada Požarevca Saša Pavlović, supruga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića detaljnije se ovom prilikom upoznala sa nasleđem velike srpske slikarke, i naporima našeg grada i države da ljubiteljima umetnosti još više približe zaostavštinu slavne Požarevljanke.

 

Fondacija “Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili” osnovana je u znak zahvalnosti i sećanja na čuvenu srpsku slikarku Milenu Pavlović Barili, uz poštovanje volje i želje njene majke Danice Pavlović Barili, da imovinu, koju je nasledila od svojih roditelja i umetnički fond svoje preminule kćeri, daruje srpskom narodu, da se ova zaostavština sačuva kao celina.

Milena je za života uradila preko 300 radova, puno skica i crteža. Mnoga platna se nalaze u kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

Na Mileninim slikama se uglavnom pojavljuje jedno lice, „lice same umetnice“, ovalnog, mirnog i po malo misterioznog izraza. Milena je bila lepa, a njene slike su ličile na nju.

Vaši komentari
Ostavite komentar