'

Olga Odanović pobednica ovogodišnjih 28. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio, foto CZK B.N
Ned, 7.04.2024
0

Olga Odanović u ulozi gospođe Borio u predstavi „Ćelava pevačica“ Centra za kulturu Tivat, koju je režirao Jagoš Marković, pobednica je ovogodišnjih 28. Glumačkih svečanosti „ Milivoje Živanović“ u Požarevcu.

 

 

 

Olga Odanović je širokim spektrom glumačkih sredstava iznijansirano oslikala joneskovsku poetiku unutar jezičko mentalitetsko bokeljskog miljea, vešto se poigravajući grotesknim, komičnim i tragičnim motivima i tako ovim ostvarenjem zasluženo staje u red dostojnih naslednika velikog Milivoja Živanovića, rekla je Ljiljana Blagojević, predsednica stručnog žirija.

Dobitnica nagrade bila je sprečena da prisustvuje uručenju, pa je najavljeno da će to biti učinjeno prvom prigodnom prilikom.

Pored Olge Odanović u konkurenciji za glavnu nagradu bili su:

Ozren Grabarić, koji je tumačio ulogu Jozefa Švejka u predstavi „Švejk“ Beogradskog dramskog pozorišta,

Nenad Jezdić, u ulozi Bore Šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta,

Voja Brajović za ulogu Andreja u predstavi „Otac“ Ateljea 212 

Nela Mihailović, koja je tumačila ulogu Julke u predstavi „Urnebesna tragedija“ Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

U čast pobednika glumci pozorišta „Zvezdara teatar“ odigrali su predstavu „Sportsko srce“ u režiji Milana Karadžića.

 

Milivoje Živanović, srpski i jugoslovenski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Glumačku karijeru je započeo u putujućim trupama. Njegov početak bavljenja glumom vezuje se za putujuće pozorište u Srbiji početkom 20. veka. Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Skoplju i Beogradu.

Rođen je u Požarevcu, 2. aprila 1900. godine. Prelomni trenutak u njegovoj karijeri bio je nastup u trupi Mihajla Mikice Spasića, kada ga je u komadu „Detto“ video Branislav Nušić, čije je likove Živanović kasnije igrao sa velikim uspehom.

Da se glumom ne bavi, već da se gluma živi, pokazao je u svakoj predstavi koju je odigrao, podjednako dobro interpretirajući i tragične i komične likove, u čemu i jeste bila njegova veličina. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu od 1947. do 1970. godine, kada je prešao u Savremeno pozorište, današnje Beogradsko dramsko, gde je nastupio u samo jednoj predstavi.

U periodu od 1923. do 1970. odigrao je više od 360 uloga.

Grad Požarevac čuva uspomenu na svog velikana. Na glumčev rođendan, 2. aprila, polaže se cveće na spomen-bistu u Sunčanom parku, ispred Centra za kulturu pod čijim se krovom održavaju Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir“, kao i Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“.

Tako je Milivoje Živanović postao jedini glumac koji ima dva festivala u svoju čast – amaterski i profesionalni.

Požarevac tih festivalskih dana živi za pozorište i slavi glumačku profesiju, uvek iznova budeći sećanja na veličinu glumačke igre svog slavnog sugrađanina.

Samo neki od laureata ove prestižne nagrade su Seka Sablić, Ljuba Tadić, Petar Banićević, Dragan Mićanović, Voja Brajović, Miša Janketić, Milena Dravić, Predrag Ejdus, Đurđija Cvetić, Radmila Živković, Ružica Sokić, Boris Isaković, Milan Gutović, Tihomir Stanić, Miki Manojlović, Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković i mnogi drugi.

Vaši komentari
Ostavite komentar