'

Završena druga faza radova na Muzeju kulturne istorije

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: pozarevac.rs
Pet, 29.03.2024
0

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima obišao je radove na Muzeju kulturne istorije, koji čuva uspomenu na život građana Požarevca od sredine XIX veka.


 

 

Polako se privode kraju radovi na zgradi Muzeja kulturne istorije koja se nalazi u Nemanjinoj ulici u Požarevcu.

U prethodnom periodu, kao prva faza radova na objektu, izvedeni su radovi na sanaciji krova i krovne konstrukcije, dimnjaka, oluka i limenih opšava.

Drugom fazom su obuhvaćeni i izvedeni sledeći radovi, kompletna sanacija fasada sa svim elementima livene i vučene fasadne plastike i ornamenata. Sanacija spoljnih stepenica sa ogradama i nadstrešnicom. U unutrašnjosti objekta, saniran je pod u podrumskoj prostoriji kao i podrumske stepenice.

Obijen je sav dotrajali malter sa zidova i tavanica, i izvedeno je ponovno malterisanje. Podovi prizemlja (brodski pod) je manjim delom zamenjen, hoblovan i završno lakiran.

U tavanskom prostoru je postavljen nov brodski pod (kako bi se u sledećoj fazi tavanski prostor stavio u funkciju muzeja). Izvršena je reparacija kompletne stolarije – svih vrata i prozora, sanirana je ograda i kapija prema ulici.




Dosadašnja vrednost radova iznosi oko 27 miliona dinara.

Radove je obišao gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima i ovom prilikom je najavio da još treba da se izvede parterno uređenje dvorišta, radovi na adaptaciji tavanskog prostora i  konzervatorsko – restauratorski radovi na oslikavanju tavanica, reparaciji kompletnog nameštaja i opreme koja se vraća u Muzej.

Direktor Muzeja dr Gordan Bojković je istakao ovom prilikom da će u izložbenom delu biti soba koja će dočaravati kako je izgledao život u prvoj polovini 19. veka kao i da će podrumski prostor služiti za izložbe i koncerte kamerne muzike.


Vaši komentari
Ostavite komentar