'

Osmi mart – Međunarodni dan žena

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 8.03.2024
0

Danas se obeležava Međunarodni dan žena, kao podsetnik na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.


 


Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u industriji odeće i tekstila koje su 1857. godine zahtevale bolje uslove rada ali i poznati ženski marš više od 15.000 žena u Njujorku 51 godinu kasnije, 1908. godine koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

 


Danas na Međunarodni dan žena, na više lokacija u gradu Požarevcu organizovana je podela ruža pripadnicama lepšeg pola.

Ovaj gest obradovao je ne samo mlade devojke koje su se u tom trenutku našle na ulicama, već i starije gospođe koje su bile oduševljene ružama.


 

 

Povodom Dana žena, u požarevačkom parku i ove godine je organizovana prodaja cveća. 


 


ULIS „Milena Pavlović Barili“, tradicionalno za Dan žena priprema izložbu slika „Ženama u čast“.

Na izložbi je dominantno figurativno slikarstvo i samom izložbom se obeležava 8. mart Dan žena i odaje priznanje ženi za njen doprinos čovečanstvu. 


 


Dan žena, je prvi put obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.

Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima svake godine do 1915. i širenja Prvog svetskog rata.

Glavni zahtev bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa. Ideja praznika je poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.



U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar