'

Učenici OŠ "Kralj Aleksandar I" osvojili prvo mesto na takmičenju iz "LEGO" robotike

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 26.02.2024
0

Nedavno je u Šapcu održano takmičenje „First Lego League Challenge“, na kome su deca imala priliku da se igraju sa lego kockicama na malo drugačiji način. Učenici OŠ „Kralj Aleksandar I“ Požarevac uzeli su učešće na takmičenju i osvojili prvo mesto za inovativni projekat, dok su u ukupnom plasmanu zauzeli drugo mesto i osvojili kartu za Sloveniju.

 


Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović je danas posetio požarevačku OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” i ove učenike, koji su učestvovali na takmičenju „First Lego League Challenge“. 

Kako je danas rečeno, ovi mladi ljudi su osvojili prvu nagradu za inovativni projekat pod nazivom “Šah na glas”, dok su u ukupnom plasmanu zauzeli drugo mesto i osvojili odlazak na naredno takmičenje, koje će biti održano u Sloveniji.

 


Takmičenje se sastojalo iz četiri dela i to inovativni projekat, robot dizajn, robot igra i osnovne vrednosti. Program je osmišljen na način da deca zajedno sa svojim mentorom, pripremaju i osmišljavaju Inovativni projekat na zadatu temu, prave panele i prezentacije, kao i motorizovani model koji je napravljen od lego kockica.  

Pred stručnim žirijem objašnjavaju svoju konstrukciju, strategiju robota i predstavljaju inovativni projekat čiji je cilj osmišljavanje načina da se unapredi okruženje i zajednica.

 


“Ove učenike sada očekuje takmičenje u ovoj disciplini i kada kažem disciplina ja sam izuzetno ponosan na ovu decu jer su pokazali jedan kreativani duh, ali i da imaju u sebi dozu nekih budućih kreatora, programera, malih privrednika. Ovo su roboti koji odrađuju neke određene poslove, koje pre svega nije bilo lako sklopiti uz pomoć ovih lego kockica, a kamoli ih isprogramirati da rade sve one zadatke koji su oni predvideli. Deca su nam predstavila posebnu ideju koju imaju u vezi igranja šaha za osobe sa invaliditetom. Ideju imaju, koncept imaju, patent imaju jedino što im je falilo to su finansiska sredstva, koja su potrebna da nabave materijal za svoju ideju. Tako da će grad, pored toga što će im omogućiti odlazak na naredno takmičenje, gde će predsatvljati Srbijju i naš grad Požarevac, takođe obezbediti i sva potrebna finansiska i materijalna sredstva da završe svoj projekat do kraja”, kazao je gradonačelnik Pavlović.



Mentorka i nastavnica matematike u OŠ „Kralj Aleksandar I“ Marija Kostić rekla je da je iza čitavog projekta ogroman trud, rad i posvećenost, a učenici su po dva ili tri sata dnevno vežbali programiranje i sklapanje.

Na takmičenju su učestvovali učenici sedmog i osmog razreda i to Kosta Todić, Đorđe Trajković, Iva Salapura, Iva Kočev, Marko Tepavac, Viktor Lisovski, Pavle Stanojlović, Stefan Tadić, Vukašin Stojićević i Sergej Popovčević.

Vaši komentari
Ostavite komentar