'

Počeli sistematski pregledi za buduće prvake

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 21.02.2024
0

U požarevačkom Domu zdravlja od 19. februara, su počeli sistematski pregledi za buduće prvake.


 


Deo pripreme za upis u osnovnu školu predstavlja i sistematski pregled deteta, koji je obavezan za svako dete. Kako je kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, dr Milana Stojanović, vrtići su dobili spiskove dece, koji su prosleđeni roditeljima sa terminom kada dete treba da obavi sistematski pregled.


 


Potrebno je da roditelji dođu pre zakazanog termina u Dečiji dispanzer kako bi preuzeli potvrdu za upis u prvi razred.

U gradu, bez Kostolca ima 440 deteta, koji idu u neki od vrtića PU "Ljubica Vrebalov" Požarevac.

Sistematski pregled prvo obavljaju predškolci PU "Ljubica Vrebalov” iz grada, od 1. aprila, obavljaju se pregledi za decu iz okolnih sela, zatim se nastavljaju pregledi za predškolace koji pohađaju privatne Predškolske ustanove u gradu, a od 10. aprila, lekari će vršiti sistematske preglede za decu u Kostolcu.


 


Sistematski pregled počinje odrađivanjem laboratorijskih analiza, a zatim i pregledima kod lekara specijalista.

Nakon dobijenih rezultata svih specijalista, završni deo sistematskog pregleda se odvija kod izabranog pedijatra, nakon čega dete dobija vakcinu.

“Kod izabranog pedijatra obavlja se poslednji deo sistematskog pregleda i tada dete prima vakcine - MMR i TETRAXIM, koje su revakcine jer su to vakcine koje su deca koja su uredno vakcinisana, ranije primala a sada se da kažemo tako, “osvežava imunitet””, ističe dr Stojanović.



Vaši komentari
Ostavite komentar