'

Od početka godine potvrđena 502 slučaja velikog kašlja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: FoNet
Uto, 20.02.2024
0

U Srbiji su od početka godine potvrđena 502 slučaja velikog kašlja i prijavljena dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.


 


Kako se navodi, najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, njih 37  ili 7,4 odsto bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih, njih 28,  bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci.

Što se tiče teritorijalne distribucije, najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i grada Beograda, dok su najviše stope incidencije, odnosno  učestalosti bile na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga, navedeno je na sajtu www.danas.rs. 

Vaši komentari
Ostavite komentar