'

Da li će se produžiti mini školski raspust za Sretenje

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: mondo.rs
Pet, 9.02.2024
0

Prehlade su pored školaraca desetkovale i nastavnike koji su na bolovanjima zbog raznih virusa i prehlada, a roditelje zanima da li će ovaj mini školski raspust za Dan državnosti i Sretenje početi ranije i tako biti produžen. Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", govorili su o mogućnosti da se produži raspust za Sretenje, navodi se na sajtu www.mondo.rs.  

"Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima. Nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta. Zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije korona virusa", rekli su za "Blic" iz "Batuta", navodi se na sajtu mondo.rs. 

Kako iz ove ustanove kažu, za razliku od zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite gde su posebne mere i dalje na snazi, u školskim i drugim kolektivima se ne primenjuju posebne mere prevencije, osim opštih koje je potrebno kontinuirano primenjivati tokom trajanja sezone respiratornih infekcija. Savetuju se i opšte mere prevencije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, provetravanje prostorija i druge.

Naročito je važno izbegavanje kontakta sa drugim osobama i ostajanje kod kuće u periodima kada je osoba bolesna, odnosno ima simptome infekcije organa za disanje, doprinose sprečavanju prenošenja infekcije u zajednici, pa i u školama.

Detaljnije pročitajte na sajtu mondo.rs.

Vaši komentari
Ostavite komentar