'

Obeležen Dan Centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 16.11.2023
0

U Kasarni ,,General Pavle Jurišić Šturm” u Požarevcu održana je vojnička svečanost povodom proslave Dana Centra za obuku Kopnene vojske.

 


Potpukovnik Duško Jović, komandant Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, kazao je da se ovaj praznik obeležava 16. novembra, u znak sećanja na početak Kolubarske bitke.“To je bitka poznata po herojstvu, roduljublju i umeću ratovanja, a izučava se na najvišim školama ratne veštine. Kako bismo razumeli tuđu istoriju i kulturu moramo da poštujemo svoju. Srpska vojnik i srpska vojska uvek su bili bogati čašću, patriotizmom i nepokolebljivim moralom. To je ono što nas vodi kroz vekove, istoriju i brani od svakog neprijatelja”.
Prema njegovim rečima, u vremenu između dva praznika, požarevački Centar za obuku je realizovao sve postavljene zadatke kvalitetno, disciplinovano i odgovorno.

“Obučili smo preko 1.800 vojnika na služenju vojnog roka, profesionalnih vojnika, polaznika raznih kurseva i lica iz rezervnog sastava. Izvedena su 411 gađanja i vežbi sa bojnim minsko – eksplozivnim sredstvima sa 2.900 izvršilaca. Zahvaljujući stručnom, profesionalnom i motivisanom kadru Centra čija je osnovna funkcija realizacija individualne specijalističke obuke, kroz osposobljavanje svih kategorija kadra, dat je veliki doprinos kvalitetnoj obučenosti svih jedinica Vojske Srbije.”

 


Prisutni su imali priliku da se u okviru taktičko – tehničkog zbora upoznaju sa delom opreme i naoružanja pripadnika požarevačkog Centra za obuku kopnene vojske. 

U kulturno – umetničkom programu nastupili su predstavnici KUD “Mladost” iz Poljane.

Vaši komentari
Ostavite komentar