'

Položeni venci na spomenik Slobodana Stojanovića

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 6.10.2023
0

Na spomenik Slobodanu Stojanoviću u Sunčanom parku juče su položeni venci od strane predstavnika Grada Požarevca, porodice Slobodana Stojanovića i biblioteke. Polaganjem venaca otpočeli su 14. Dani Slobodana Stojanovića.


 

 

Ovom prilikom prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Predrag Mijatović koji je istakao da je ponosan na činjenicu da Požarevljani više od deceniju odaju počast piscu i autoru koji je dotakao srca svih dobrih ljudi na ovim prostorima krajem 20. veka:

“Čovek, čije ime ovih dana slavimo i čuvamo od zaborava, okupio nas je i danas da se podsetimo njegove zaostavštine. Svakako da je prva asocijacija kada izgovorimo ime tv serije „Više od igre“ – Leka Bankrot, Guliver, Danilo Živić koje su maestralno odglumili Pavle Vuisić, Nikola Simić, Petar Božović i ostali velikani našeg glumišta. Upravo ta TV serija kojoj je on udahnuo život, učinila je Slobodana Stojanovića jednim od najznačajnijih televizijskih i filmskih autora drugog dela prošlog veka na ovim prostorima.“

 

O Slobodanu Stojanoviću govorila je Jelena Čobić Stanisavljević iz Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović” Požarevac dok je Vera Zarić Mitrović, direktorka požarevačke biblioteke, podsetila je da je ova manifestacija započela pre 14 godina kao projekat Biblioteke za koji je sredstvo obezbedilo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Kako kaže, Grad Požarevac prepoznao je njen značaj, a porodica Slobodana Stojanovića pružila je svoju podršku, a njihova saradnja traje sve do danas.

U svečanoj sali Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ održan je kulturno-umetnički program „Nešto lepo“ i prikazana je projekcija digitalno restaurirane verzije filma „Siroče“, po scenariju Slobodana Stojanovića, a u režiji Zdravka Šotre. Početak je u 18 sati.

 

Danas 6. oktobra, u 13 sati, planiramno je proglašenje pobedničke drame na konkursu „Slobodan Stojanović“, 

Biće prikazana projekcija video priloga „Sivi krugovi crvene boje“, kao omaž Srđanu Koljeviću, autorke Branke Pražić, a potom će biti predstavljena knjiga Slobodana Stojanovića „Idemo dalje“.

Vaši komentari
Ostavite komentar