'

U toku Nacionalna nedelja promocije dojenja, majčino mleko je najbolja hrana za bebu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 5.10.2023
0

Ove nedelje u Srbiji se obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja i to simbolično 40. nedelje u godini, koliko traje trudnoća, a sve pod sloganom "Omogućimo dojenje na radnom mestu".


 


Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom.

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama.

 

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2023. godine su:

- Informisati ljude o perspektivama zaposlenih roditelja koje se odnose na dojenje i roditeljstvo.

- Učvrstiti optimalno plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu kao važan alat za omogućavanje dojenja.

- Angažovati pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu.

- Podstaći akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.

 

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo da se omogući da doje na radnom mestu. Istovremeno, važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti.

U okviru obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja na teritoriji naše zemlje biće organizovana predavanja, tribine i izložbe na temu dojenja. Cilj aktivnosti kampanje je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja za dete, majku, porodicu, ali i društvo u celini.

Zavod za javno zdravlje Požarevac podržava pomenutu kampanju, organizuje i koordinira sve zdravstveno vaspitne aktivnosti na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga.

Vaši komentari
Ostavite komentar