'

Radionica o tradicionalnim jelima

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Renata Minic
Čet, 5.10.2023
0

U okviru Dečije nedelje u Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u utorak je održana interaktivna radionica „Narodna tradicija - učimo o starim jelima“, kroz razgovor, pitanja i odgovore i praktičnu demonstraciju.




Polaznici radionice bili su učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac, koji su zajedno sa bibliotekarima i predstavnicima Udruženja za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ i Centra za kulturu „Kostolac“, razgovarali o tradicionalnim srpskim jelima koja su se prenosila s generacije na generaciju.


Cilj radionice je da se deca upoznaju sa svojom tradicijom i pripremom tradicionalnih jela, kao i da se ukaže na značaj tradicionalnog kulinarstva za očuvanje kulturne tradicije jednog naroda.

Tradicionalna hrana, kao proizvod okruženja, prirodnih resursa, ali i kulture, istorije i načina života na određenom području, ima važnu ulogu u sveukupnoj tradiciji svakog naroda. Svi narodi imaju specijalne navike u ishrani, koje prenose sa jedne generacije na drugu, tako da tradicionalna ishrana ima važnu ulogu u folkloru i običajima određenih regiona stotinama godina i doprinosi sveukupnom kulturnom značaju.

U srpskoj kuhinji dominantna su jela: supa, sarma, pasulj, krompir paprikaš, kačamak, popara, tarana, pogača, slane i slatke pite, sir, čvarci... tako da se na radionici vodio razgovor o načinu pripreme tih jela i njihovih sastojaka.

Nakon razgovora, prešlo se na praktičan deo.

Bibliotekarke Renata Minić i Nevena Vuksanović pokazale su deci kako se kuva Kačamak i mese kolači od presnog testa, takozvani Ljuskavci. Na kraju je bila degustacija jela i anketa o samoj radionici. Učesnici radionice ocenili su radionicu najvišom ocenom, sa željom da se što pre ponovo održi..

Ova radionica je deo projekta podržanog od Gradske opštine Kostolac „Tragovima prošlosti – očuvanje kulturne tradicije kroz stare zanate i jela našeg kraja“.

Vaši komentari
Ostavite komentar