'

U čast Požarevljanina Slobodana Stojanovića

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 4.10.2023
0

Narodna biblioteka ‘’Ilija M. Petrović’’ u Požarevcu organizuje manifestaciju „Dani Slobodana Stojanovića“.


 

 

Manifestacija „Dani Slobodana Stojanovića“ organizuje se 5. i 6. oktobra, i posvećena istaknutom dramaturgu, autoru čuvene serije „Više od igre“, Slobodanu Stojanoviću, koji je rođen u Požarevcu.

 

Obeležavanje počinje u četvrtak, 5. oktobra, u 13 sati, polaganjem cveća pokraj njegove biste u Sunčanom parku u Požarevcu.

U svečanoj sali Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ biće održan kulturno-umetnički program „Nešto lepo“ i biće prikazana projekcija digitalno restaurirane verzije filma „Siroče“, po scenariju Slobodana Stojanovića, a u režiji Zdravka Šotre. Početak je u 18 sati.

 

Narednog dana 6. oktobra, u 13 sati, planiramno je proglašenje pobedničke drame na konkursu „Slobodan Stojanović“, 

Biće prikazana projekcija video priloga „Sivi krugovi crvene boje“, kao omaž Srđanu Koljeviću, autorke Branke Pražić, a potom će biti predstavljena knjiga Slobodana Stojanovića „Idemo dalje“.


Slobodan Stojanović predstavlja jednog od naših najplodnijih dramskih i književnih stvaralaca u drugoj polovini 20. veka.

Rođen je 13. februara 1937. godine u Đakovici. Detinjstvo, dečaštvo i prvu mladost proživeo je u Požarevcu.

Kao učenik Požarevačke gimnazije, pokrenuo je i bio urednik gimnazijskog časopisa „Razvitak’’ (1954). Bavio se pozorištem, bio dramaturg i umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, urednik Televizije Beograd i profesor scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 

Napisao je veliki broj pozorišnih i televizijskih drama i serija, tri romana i dve knjige kratke proze. 

Umro je 4. januara 2000. godine u Požarevcu, gde je i sahranjen na starom požarevačkom groblju.

 



Vaši komentari
Ostavite komentar