'

Država čini sve da pomogne građanima sa najnižim primanjima

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: srbija.gov.rs, foto YT screenshot
Uto, 12.09.2023
0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da se i pored 20 odabranih životnih namirnica i proizvoda, koji će od sutra u svim prehrambenim lancima biti po znatno jeftinijoj, ograničenoj ceni, razmišlja o tome na koje još načine može da se pomogne građanima sa najnižim primanjima.



Brnabić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) najavila da će na tu temu u narednom periodu razgovarati sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Tomislavom Momirovićem i predstavnicima Privredne komore Srbije.

Razgovaraćemo o tome šta možemo dodatno da učinimo, iako nije dobro da se Vlada Srbije mnogo meša u takve odluke. Neki proizvodi su već u prošlosti bili ograničeni sa cenom, možemo da razmotrimo marže i druge stvari, ali mešanje Vlade u takve odluke je ograničeno, ponovila je premijerka.

Takođe, ona je ukazala na to da ima dovoljno novca u budžetu za najavljenu pomoć penzionerima od 20.000 dinara, te da u ovom trenutku imamo suficit u budžetu.

Brnabić je napomenula da se jednokratnom finansijskom podrškom pomažu i majke sa decom, ističući da je do sada za tu pomoć prijavljeno oko milion dece, a da prijavljivanje traje do 20. septembra.

Predsednica Vlade je pozvala sve one koji se još nisu prijavili da to učine, navodeći da od 25. septembra počinje isplata.

Prema njenim rečima, prema najnovijim podacima inflacija je došla na 11,5 odsto, što je nešto bolje od onoga što je očekivala Narodna banka Srbije.

Sve mere koje Narodna banka Srbije sprovodi daju rezultate. Mi se svi borimo protiv inflacije i očekujemo da do kraja godine ona bude osam odsto, a da do kraja sledeće godine to bude četiri ili nešto ispod četiri odsto, poručila je Brnabić.

Ona je posebno pozdravila donošenje odluke Narodne banke Srbije o ograničenju kamatne stope kod stambenih kredita sa promenljivom kamatom koje koriste fizička lica, uz ocenu da je to veoma dobro za sve građane i direktno će uticati na veću kupovnu moć, bolji standard i kvalitet života.

Premijerka je podvukla da mi i dalje imamo realan rast plata, a ne nominalan, objasnivši da plate i penzije u ovom trenutku rastu brže od inflacije.

Brnabić je napomenula da je tokom posete Republici Koreji razgovarala sa tamošnjim zvaničnicima o sporazumu o slobodnoj trgovini između te zemlje i Srbije, i dodala da krajem godine očekuje sastanke, a potpisivanje pomenutog sporazuma već u toku sledeće godine.

S obzirom na to da je Republika Koreja veliki strani investitor u više zemalja, mi smo poslednjih meseci radili sa njima kako bismo se pozicionirali kao centar za njihove investicije u Evropi, objasnila je ona.

Prošle nedelje smo potpisali Sporazum o uzajamnoj zaštiti, promociji i podsticaju investicija kako bismo dali dobar signal za njihove investicije, pri čemu smo krenuli u pregovore o ekonomskom partnerstvu, odnosno sporazumu o slobodnoj trgovini, podsetila je predsednica Vlade.

Premijerka je, kada je reč o predstojećim razgovorima u Briselu između delegacija Beograda i Prištine, ocenila da će oni biti teški.

Prema njenim rečima, Priština očigledno i dalje nema nameru da implementira dogovoreno, imajući u vidu Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština.

Ona je iskazala zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je preuzeo na sebe da vodi te razgovore i oslobodio Vladu da može da se bavi drugim stvarima.

Implementacija Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština su neophodni, dodala je Brnabić i naglasila da smo do sada mogli da vidimo samo dodatnu eskalaciju, navedeno je na sajtu Vlada Srbije. 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar