'

Svečanim defileom otvorene su 60. Ljubičevske konjičke igre (FOTO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 1.09.2023
0

Svečanim defileom kroz požarevačku Tabačku čaršiju, otvorene su 60. Ljubičevske konjičke igre.


Svečanom otvaranju prisustvovali su izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović sa ostalim predstavnicima lokalne samouprave, vladika braničevske Eparhije dr Ignatije, Narodni poslanici, direktori javnih preduzeća, predsednici Opština, predstavnici vojske i policije. 


Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, na početku je poželeo svim gostima našeg grada, dobrodošlicu, prigodnim govorom.


“Ljubičevske konjičke igre rasle su zajedno sa našim gradom, ali je i Požarevac rastao sa njima. Generacije unazad, baš kao i mi danas, čekale su prvi vikend u septembru da prisustvuju nečem posebnom. Ta jedinstvenost ogleda se najpre u kruni naših igara - Ljubičevskom višeboju, koji se od svih mesta na kugli zemaljskoj održava, jedino u ovom gradu. Požarevac ulaže velike napore da opravda neformalni naziv koji stoji uz Ljubičevske konjičke igre, a to je ponos Srbije. Uskoro će aktuelni Vitez dojahati do ovog mesta i vratiti plašt i sablju, koju ću čuvati do nedelje. Zakletva koju će on izreći, u ime svih učesnika višeboja, sadrži sva načela časne srpske vojske. Ta načela, kojim su se naši ratnici rukovodili uoči svakog boja, zapisani su na viteškoj sablji  “Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti“. Danas Srbiju branimo u miru i to ekonomijom, borbom da nas bude više i da se oni koji su iz ove zemlje otišli vrate u svoju otadžbinu. Da bi taj svoj cilj postigli svako od nas mora dati svoj doprinos. Ljubičevske konjičke igre poručuju svima koji će se tek roditi u Srbiji, kao i onima koji će se u nju iz drugih zemalja vratiti, da dolaze u deo planete koji čuva svoje korene. U isto vreme Srbija kao i naše igre uspevaju da se modernizuju i prilagode novom vremenu prestižući mnoge, koji su bili ispred nas. Ljubičevske konjičke igre imaju zadatak da svojim rastom podignu čitav konjički sport u našoj zemlji“, kazao je Pavlović.


Igre je otvorio predsednik Skupštine Srbije, Vladimir Orlić, kao izaslanik predsednika Srbije koji je pokrovitelj ove sportsko-turističke manifestacije.

„Jubilarne konjičke igre u Požarevcu od požarevačkih igara, prerasle su u srpsku kulturno-turističku manifestaciju koja će i dalje narastati. Ono što je danas Srbiji najpotrebnije je jedinstvo svih njenih građana i zbog toga ova manifestacija ima još jedan veći značaj, da ostavimo budućim generacijama kao amanet legata kneza Miloša, srpsku slobodu, čojstvo i junaštvo, a to ima mnogo širi značaj“, kazao je Veljović.


Ovogodišnji defile bio je posvećen poznatim Požarevljanima poput Milivoja Živanovića, Žanke Stokić, Slobodana Stojanovića, Mihajla Andrejevića Andrejke, Milene Pavlović Barili.


U defileu su pored učesnika višeboja i članova КD Кnez Mihajlo, učestvovali i gosti iz mesta Кrnjak u Hrvatskoj, kao i deca iz Gračanice sa Кosova i Metohije, koja su u poseti Požarevcu.


Kao i prethodne godine, Požarevljanima su se na bini predstavili i đaci generacija osnovnih i srednjih škola.


Na kraju je promoter ovogodisnjih igara Petar Strugar, pozvao sve građane da ovog vikenda na požarevačkom hipodromu uživaju u trkama i jedinstvenom Ljubičevskom višeboju.

Večeras od 21 čas nastupiće Renato Henc, a posle njega Željko Samardžić.


Vaši komentari
Ostavite komentar