'

Đaci dobijaju novi predmet od 1. septembra

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: MONDO
Sre, 23.08.2023
0

Od 1. septembra, učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda imaće novi izborni predmet “Vrlina i vrednosti kao životni kompas”. On uključuje razgovor o temama koje kao što su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir, ali da nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim vrednostima. Neće biti pismenih i kontrolnih, već je zamišljeno da se razgovara na razne teme.


 

 

Eleonora Vlahović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje, čiji su stručnjaci osmislili taj predmet, rekla je za RTS da je to slobodna nastavna aktivnost.

"Ona je slobodna u tom smislu što je učenici biraju i mogu je izabrati u jednom od ta četiri razreda. Programa ima dva. Jedan je za peti i šesti, a drugi je za sedmi i osmi", navodi Vlahovićeva.

Očekuje da odluka o tom predmetu bude usvojena danas na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta.

"Učenici će imati priliku da se na jedan aktivan način bave životnim vrednostima, ljudskim vrlinama, zatim socijalnim veštinama potrebnim da se živi u skladu sa vrednostima i vrlinama. Jedan tematski blok je posvećen ustanovama koje se bave opštim dobrom, pomaganjem drugima, volontiranjem, solidarnošću, kao i Crvenim krstom", ističe Vlahovićeva.

Slobodna nastavna aktivnost postaje obavezna kada je učenik izabere, sa jednim časom nedeljno, ali se ocenjuje opisno i ne utiče na školski uspeh. 

Zavod je predložio da realizatori budu psiholozi i pedagozi, koji su svakako vrlo obučeni da interaktivno rade sa decom.

 

 

 

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar