'

Početkom februara pozivi za programe zapošlavanja za firme i nezaposlene

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: NSZ
Čet, 26.01.2023
0

Nacionalna služba za zapošljavanje početkom februara raspisaće novi ciklus javnih poziva za poslodavce i nezaposlene, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i dodao da će budžet NSZ za pomoć zapošljavanju iznositi oko 6,8 milijardi dinara plus 900 miliona koliko se očekuje od lokalnih samouprava.




"Ovo je novac koji je namenjen za stimulacije firmama, odnosno privatnom sektoru i teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih. U programe obuka, zapošljavanja i samozapošljavanja bi trebalo da bude uključeno između 20.000 i 30.000 ljudi", rekao je on. 

Martinović navodi da je program „Moja prva plata“, čiji je treći ciklus nedavno završen, bio najviše usmeren ka privatnom sektoru, budući da je oko 90 odsto mladih, koji su početkom godine počeli sa stručnim osposobljavanjem, završilo upravo u privatnom sektoru.

Prema njegovim rečima, ovih dana, ovaj program je započelo oko 9.500 mladih, od čega je oko 75 odsto sa završenom srednjom školom, a ostali sa fakultetskom diplomom. 

Direktor NSZ, Zoran Martinović, kazao je da su prema najnovijim podacima i u trećem kvartalu nastavljeni pozitivni trendovi kada je o zapošljavanju reč, pa je i tada zabeležena jednocifrena stopa nezaposlenosti od 8,9 odsto. 

"I ostala kretanja su povoljna, pa je stopa zaposlenosti iznosila 50,8 odsto, registrovanih nezaposlenih je bilo 427.000, što je za 10,2 odsto manje nego lane, rekao je Martinović i dodao da je  zabeleženo 198.000 slučajeva zapošljavanja lica  sa evidencije nezaposlenih, a uz finansijsku pomoć NSZ i lokalnih samouprava u programe zapošljavanja je uključeno oko 27.000 ljudi. 

Kada je reč o broju ljudi koji su ostali bez posla, istakao je da je jedan od brojčanih pokazatelja ostajanja bez posla broj prijavljenih za novčanu naknadu.

Nekada se, prema njegovim rečima, za novčanu naknadu prijavilo oko 59.000 lica, a pravo na ovu novčanu pomoć svakog meseca je imalo njih  oko 30.000, što znači da nisu svi mogli da ostvare pravo na novčanu naknadu za nezaposlene, navodi se na sajtu www.nsz.rs

Vaši komentari
Ostavite komentar