'

Saopštenje GrO SSP Požarevac

DRUŠTVO
Autor: Hit2
Izvor: GrO SSP Požarevac
Uto, 27.12.2023
0

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac prosledio je medijima saopštenje koje prenosimo u celosti.


 

 

"Prema rečima v.d. direktora JKP “Komunalne službe” Požarevac, plan ovog preduzeća je da sledeće godine proširi uslugu iznošenja smeća tako što će biti uključena i seoska naselja, čime je i formalno prihvaćen predlog GO SSP Požarevac da seoska naselja sa područja Požarevca budu obuhvaćena organizovanim iznošenjem i deponovanjem smeća.

Podsećamo, da se GO SSP Požarevac već tri godine zalaže za ovo rešenje koje sa jedne strane doprinosi poboljšanju kvaliteta života ljudi u seoskim naseljima, a sa druge strane u velikoj meri doprinosi i rešavanju problema divljih deponija koje su postale ozbiljan ekološki problem u našem gradu. Nadamo se da će ovaj plan zaista biti realizovan, uz bojazan da u

skladu sa desetogodišnjom praksom režima i ovo ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, ali i uz žaljenje što za naše predloge nije bilo sluha ranije, jer su sa ovim zakasnelim reakcijama na gubitku svi građani.

Međutim, trebalo je pažljivije čitati naš Plan za Požarevac koji već godinama predstavljamo sugrađanima. Otuda je potrebno pre svega rešiti problem odlaganja komunalnog otpada i izgradnje regionalne deponije u saradnji sa svim opštinama Braničevskog i Podunavskog okruga.

Osim što se novac građana trošio na izradu više idejnih rešenja od kojih nijedno nije realizovano u proteklih 10 godina i brojnih obećanja vlasti ovog lokalnog režima da će pitanje odlaganja komunalnog otpada u Požarevcu biti rešeno, da će se napraviti reciklažni centar, da

će se sačuvati zdravlje građana i životna sredina, danas nismo ni korak bliži rešavanju ovog problema.

Umesto toga svedoci smo da se otpad odlaže na deponiji kojoj je istekao rok, dok česti požari na deponiji koja nema ni hidrantsku mrežu ugrožavaju zdravlje građana.

I nakon 10 godina nečinjenja, bez ozbiljne javne rasprave, bez komunikacije sa građanima, a pre svega bez učešća stručnjaka, lokalni režim donosi odluku o određivanju lokacije za izgradnju deponije u ataru sela Kličevac, na potesu koji je arheološki lokalitet, na stiškim poljima, uz strahovanje meštana šta će ustvari biti izgrađeno i hoće li biti ispoštovani ekološki standardi.

Otuda se GO SSP Požarevac oštro suprotstavlja ovakvom načinu donošenja važnih odluka i ovim podržava meštane Kličevca i okolnih sela u nastojanjima da sačuvaju svoje obradivo poljoprivredno zemljište, te da im se životno okruženje dodatno ne zagađuje", navodi se u saopštenju. 


Vaši komentari
Ostavite komentar