'

U Požarevcu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 5.12.2022
0

Povodom obeležavanja 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom danas je oranizovana prigodna svečanost od strane Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Požarevac, Međuopštinskog udruženja slepih i slabovidih Požarevac, Međuopštinskog udruženja civilnih invalida rata Požarevac, Udruženja za pomoć osobama sa L-Down sindromom "8-mi dan"  i  Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Požarevac.


Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ima za cilj da promoviše osnaživanje i pomogne u stvaranju realnih mogućnosti osoba sa invaliditetom u njihovom svakodnevnom susretanju sa diskriminacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću.  Jedna milijarda ljudi, ili 15% svetske populacije, ima neki oblik invaliditeta.

Na teritoriji grada Požarevca, po utvrđenim podacima prilikom izrade LAP OSI za period 2021./ 2025. živi nesto više 6.100 osoba  sa različitim vrstama invalidnosti dok broj registrovanih osoba sa različitom vrstom invaliditeta pri Centru za socijalni rad Požarevac iznosi oko 540.

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za NVO, kulturu, informisanje,  kaže da grad sa udruženjima osoba sa invaliditetom ima odličnu saradnju.

„Svi smo na jednom zajedničko zadatku, da zajedno napravimo sve to što je potrebno u našem gradu, a da i vama kao udruženjima omogućimo lakši i bolji rad i da samim tim pospešimo jednu lepšu sredinu u gradu“, naveo je Krstić.

Na današnjoj svečanosti prestavili su se članovi osobe sa invaliditetom sa radovima izrađenim na kreativnim radionicama i scenskim nastupom. 


Godišnje obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra proglašeno je 1992. godine Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Obeležavanje Dana ima za cilj da promoviše razumevanje pitanja invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je ove godine posvećen temi „Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u stvaranju pristupačnijeg i pravednijeg sveta“.

U Republici Srbiji, Strategijom unapređenja položaja osoba sa invaliditetom za period od 2020. do 2024. godine i Akcionim planom od 2021. do 2022. godine je predviđen niz mera i aktivnosti čija bi realizacija doprinela ostvarenju tri posebno istaknuta cilja: povećanoj društvenoj inkluziji osoba sa invaliditetom, obezbeđenju uživanja prava osoba sa invaliditetom na poslovnu sposobnost i porodični život na ravnopravnoj osnovi sa drugima i efikasnoj zaštiti od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja, i sistemskom uvođenju perspektive invaliditeta u donošenje, sprovođenje i praćenje javnih politika.

Na osnovu procena Evropske agencije za rekonstrukciju iz 2006. godine, u Republici Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa invaliditetom, što je i prosečan broj osoba sa invaliditetom u zemljama EU (između 8 – 12% od ukupnog broja stanovnika).



Vaši komentari
Ostavite komentar