'

Svetski dan borbe protiv HIV-a

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 1.12.2022
0

Pоvоdоm Svеtskоg dana borbe protiv side koji se obeležava danas 1. dеcеmbrа, UNAIDS (Program Ujedinjenih nacija) pоzivа dа rаzmоtrimо nејеdnаkоsti kоје kоčе nаprеdаk u оkоnčаnju pаndеmiје AIDS-а. Slоgаn оvоgоdišnjе kаmpаnjе – "Izјеdnаčimо". Iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac podsećaju da svi oni koji su prepoznali rizik mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV, radnim danima od 9 do 13 časova tokom cele godine.



Pandemija uzrokovana HIV-om je i dalje glavni javnozdravstveni globalni izazov, koja je do kraja 2021. godine preme procenama UNAIDS-a odnela više od 40 miliona života, dok je više od 84 miliona ljudi bilo inficirano HIV-om.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 27. novembrom 2022. godine, u Republici Srbiji su registrovane 4.524 osobe inficirane HIV-om, od kojih su 2.152 osobe obolele od AIDS-a, dok su 1.192 osobe inficirane HIV-om umrle od AIDS-a, a još 144 osobe inficirane HIV-om su umrle od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom.

U periodu januar – novembar 2022. godine dijagnostikovane su i prijavljene 152 osobe inficirane HIV-om, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine (120 osoba), ali je za 13% manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine (175 osoba).


 


Na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga u periodu od 1987. godine (kada je registrovan prvi slučaj) do 31.12.2021. godine, registrovano je ukupno 124 obolelih (54 lica u Braničevskom i 70 lica u Podunavskom okrugu).

Ukupan broj preminulih na teritoriji Braničevskog okruga iznosi 35 lica a na teritoriji Podunavskog okruga preminulo je 2/3 obolelih, podaci su Zavoda za javno zdravlje Požarevac. 

Svetski dan borbe protiv SIDE/AIDS-a obeležen je u ZZJZ Požarevac u saradnji sa polivalentnom patronažnom službom DZ Požarevac, Crvenim Krstom Požarevac i Medicinskom školom Požarevac I Omladinom JAZASa Požarevac.




Volonteri Omladina JAZAS-a Požarevac danas su delili  zdravstveno – vaspitni materijal i našim sugrađanima skrenuli su pažnja na važnost testiranja u cilju otkrivanja i lečenja HIV infekcije, smanjenje prenošenja HIV virusa i smrtnog ishoda.  

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar