'

Volonteri Psihološkog centra i predstavnici grada položili vence na spomenik Srpskom vojniku (FOTO+VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 4.08.2022
0

„Psihološki centar“ Kostolac realizuje projekat pod nazivom „Moja Srbija“ sa ciljem razvoja svesti mladih o nacionalnoj pripadnosti i patriotizmu, uz uvažavanje pripadnika drugih nacionalnosti i uz poštovanje svih vrednosti demokratskog društva. Danas su volonteri Psihološkog centra i predstavnici grada Požarevca položili vence na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici.


 

 

U sklopu projekta „Moja Srbija“ koji sprovodi „Psihološki centar“ Kostolac, pod pokroviteljstvom GO Kostolac predviđeno je da u nekoliko dana mladi Kostolca, zajedno sa svojim vršnjacima iz drugih krajeva Srbije posete nekoliko destinacija, koje imaju izuzetnu važnost za nacionalnu istoriju Srbije a nalaze se u Braničevskom okrugu.


 


“Projekat počiva na uverenju da se negovanjem patrionizma kod mladih podstiče i integracija vrhunskih životnih vrednosti koje se tiču časti, hrabrosti, odgovornosti, poštenja i požrtvovanje ljubavi a što su vrednosti koje su položene u identitet našeg nacionalnog bića”, istakla je Olivera Hajrović iz Udruženja "Psihološki centar" Kostolac dodajući da u ime zahvalnosti za požrtvovanu ljubav predaka i njihovi žrtvu, bez kojih ni nas danas ne bi bilo, odlučili su da se početak njihovih ekskurzija odigra ovde, kraj ovog spomenika. 

Pedesetak mladih patriota posetiće i srednjovekovnu tvrđavu u Ramu, Spomen bistu Đorđa Vajferta i Crkvu Svetog Đorđa, spomen obeleležje rudarima u Starom Kostolcu, manastir Tumane, arheološki park Viminacium...

Prilikom obilaska ovih znamenitosti mladi će pokazati stečena znanja i kreativne veštine i biće podstaknuti na dalje sticanje znanja o patriotskim vrednostima srpskog naroda vezanim za istoriju, tradiciju, veru, jezik, pismo i kulturu koja će prikazati na centralnoj kulturno-umetničkoj manifestaciji u crkvi Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu.


 


Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović pozdravljajući prisutne naglasio je da je sam cilj okupljanja plemenit i da ima za cilj poštovanje sopstvenog nacionalnog identiteta a u isto vreme poštujući i uvažavajući druge narode, običaje i kulturu.

“Svedoci smo da je naš narod imao burnu istoriju, a u prilog tome govori upravo i današnji dan kada se pre 27 godina, desilo jedno od velikih stradanja našig sunarodnika u Hrvatskoj. Vi kao mladi ljudi, koji većinom nisu bili savremenici ovog zločina ne treba da ga razumete kao povod za razračunavanje sa potomcima onih koji su te zločine činili. Naprotiv, ovaj i projekti slični njemu, imaju za cilj da time što ćete još više voleti svoju zemlju i svoj narod, biti jedinstveniji nego što su Srbi u prošlosti bili. Zato je važno da gledajući u ovaj spomenik, pogledate i svoje slavne pretke u oči i budete ponosni na njihovu žrtvu koju su dali za otadžbinu”, rekao je gradonačelnik Pavlović.



Slavoljub Stojadinović iz „Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine“ u Požarevcu, prisutne je upoznao sa istorijatom spomenika i tradicijom negovanja sećanja na borce Braničevskog okruga tokom oslobodilačkih ratova.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar