'

Oprezno sa berbom voća

LOKALNE VESTI
Autor: HIT
Izvor: Hit radio
Čet, 30.06.2022
0

U toku je sezona berbe jagodastog voća, berba borovnica i malina i ostalog sezonskog voća.


Bezbednost hrane je veoma važna sa stanovišta potrošača. U voćarstvu, uvođenjem standarda u proizvodnju, ograničenom upotrebom pesticida i higijenom, značajno se utiče na kvalitet i
zdravstvenu bezbednost proizvoda.
Berba ovog bobičastog voća predstavlja težak i složen posao, koji mora da se obavi u relativno kratkom period. Plodovi su veoma osetljivi i teško podnose transport i čestu manipulaciju , tako da je uticaj čoveka u berbi i najvažniji. Prilikom berbe i manipulacije plodovima može lako doći do kontaminacije virusima i bakterijama, pri čemu nastaje problem prilikom pokušaja izvoza, jer takve pošiljke budu vraćene. Virusi su naročito problematični jer se ne mogu uništiti pranjem, ni zamrzavanjem. Proizvođači voća treba da se pridržavaju pravila sprovođenja dobre higijenske prakse, a higijena ima posebnu važnost i smatra se glavnim elementom dobre prakse.


Da bi se smanjili rizici od ovih negativnih posledica mora se voditi računa o mestu zasnivanja zasada. Ne treba ih podizati u blizini staja i mesta gde se odlažu stajnjak i osoka. Stajnjak koji se koristi za đubrenje zemljišta, mora biti dobro zgoreo i njegovu upotrebu vršiti u zimskim mesecima uz obavezno unošenje u zemljište obradom.
Voda koja se koristi za navodnjavanje mora biti mikrobiološki i hemijski ispravna. Izvori moraju biti dalje od kanalizacionih izliva i otpadnih voda.


Proizvođač koji organizuje berbu na svom gazdinstvu treba da obezbedi dovoljnu količinu čiste vode za pranje ruku berača. Ruke se obavezno moraju prati: pre početka rada i svaki put posle pauze. Ruke prati čistom vodom i sapunom i brisati ih papirnim ubrusima uvek pre početka rada, svaki put posle pauze, odmah nakon upotrebe toaleta, posle rukovanja bilo kojim materijalom koji potencijalno može biti izvor kontaminacije. Ako se koriste rukavice, one moraju uvek biti neoštećene i čiste. Najbolje je koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu koje se bacaju kada se pocepaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade i zamenjuju se novim. Nakit, satovi i ostale lične stvari ne smeju se nositi ili donositi u oblast proizvodnje svežeg voća jer mogu predstavljati pretnju za bezbednost i pogodnost hrane kojom rukuju. Berač treba biti edukovan i odgovoran za
svoj posao i da se pridržava ovih mera.
Oprema za berbu - gajbice pre i nakon korišćenja temeljno oprati i dezinfikovati. Gajbice ne koristiti za druge namene osim za berbu. Baciti oštećene gajbice koje higijenski ne mogu da se održavaju. Ako se gajbice koriste za druge namene obavezno ih pre i nakon korišćenja temeljno očistiti/oprati i dezinfikovati. Gajbice za berbu se prvo operu rastvorom deterdženta, zatim isperu čistom vodom i po potrebi, dezinfikuju. Ako se za pakovanje plodova koriste kutije za jednokratnu upotrebu ne koristiti ih više puta. Transportno sredstvo pre i posle transporta voća mora se temeljno očistiti i dezinfikovati.

Na ovaj način postiže se cilj unapređenja proizvodnje voća na poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave tržišnom proizvodnjom, a u cilju dobijanja higijenski ispravnog proizvoda.
Prethodnih godina jedan od prioritetnih zadatak bilo je rešavanje problema izazvanih Noro virusom u proizvodnji maline. Mera dodatne kontrole smrznute maline koja se izvozi iz Srbije u EU ukinuta je 24. aprila 2020. godine, što ukazuje da smo uspostavili dobar sistem u ovoj oblasti i dobili pozitivne ocene EU. Svi moramo kao društvo shvatiti koliku odgovornost nosimo u proizvodnji hrane, kako bi se pojava štetnih mikroorganizama u hrani svela na minimum.

Milena Zafirović, dipl. inž., PSSS Požarevac

Vaši komentari
Ostavite komentar