'

Na današnji dan preminuo je srpski glumac Milivoje Živanović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 15.11.2021
0

Na današnji dan 15.novembra 1976. umro je srpski glumac Milivoje Živanović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 


U sećanje na ovog vrsnog glumca Centar za kulturu Požarevac organizuje dva festivala - Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir“ i Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. 

Od 1995. godine u Centru za kulturu Požarevac održava se pozorišni festival Milivoje Živanović.

Prva nedelja aprila svake godine publici pruža mogućnost da se susretne sa najvišim glumačkim dometima u najboljim predstavama godišnje produkcije naših prestižnih pozorišta.

Požarevac tih festivalskih dana živi za pozorište i slavi glumačku profesiju, uvek iznova budeći sećanja na veličinu glumačke igre svog slavnog sugrađanina.

 


Milivoje Živanović (1900-1976), jedan od naših najistaknutijih glumaca, prvak JDP-a . Prvi strani glumac dobitnik Medalje Stanislavski, 1966 u Moskvi...

Glumačku karijeru je započeo u putujućim trupama. Njegov početak bavljenja glumom vezuje se za putujuće pozorište u Srbiji 1919. godine.

Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1923, u Skoplju 1928, i Beogradu 1932. godine.

Sa uspehom je igrao tragične i komične likove. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu od 1947. do 1970. godine. Godine 1970. je prešao u Savremeno pozorište Beograd (danas Beogradsko dramsko pozorište), gde je nastupio u samo jednoj predstavi.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar