'

Rekonstrukcijom pruge Jajinci – Mala Krsna brzina vozova biće podignuta na projektovani nivo do 120 km/sat

LOKALNE VESTI
Autor: HIT 1
Izvor: infrazs.rs
Sre, 20.10.2021
0

U železničkoj stanici Mala Krsna, nakon završenih radova i izvršenog tehničkog pregleda, pušten je u rad rekonstruisani stanični elektrorelejni signalno-sigurnosni uređaj, sa elektronskim sistemom za upravljanje i nadzor na pruzi Jajinci – Mala Krsna, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, navedeno je na sajtu Infrastruktura železnica Srbije.Na ovaj način u potpunosti je završena rekonstrukcija železničke infrastrukture u železničkoj stanici Mala Krsna, kao deo projekta modernizacije pruge Jajinci – Mala Krsna.

Na ovaj način bezbednost železničkog saobraćaja na pruzi Jajinci – Mala Krsna, čija je rekonstrukcija u toku, podignuta je na znatno viši nivo.

Rekonstrukcijom signalno-sigurnosnog uređaja obuhvaćeni su svetlosni zaštitni, ulazni i izlazni signali, zatim dopunski signali i manevarski signali za zaštitu kolosečnog puta u Maloj Krsni, na pruzi Beograd Centar – Jajinci – Mala Krsna – Velika Plana.

Pored toga, automatskim uređajima obezbeđena su i četiri putna prelaza na širem staničnom prostoru, i to na deonicama Radinac – Mala Krsna, Mala Krsna – Požarevac, Kolari – Osipaonica i na bloku 2 u stanici Mala Krsna.

Na prostoru železničke stanice Mala Krsna ugrađene su i 24 nove skretnice. U sklopu elektrorelejnog signalno-sigurnosnog uređaja, ugrađeni su i brojači osovina, kojima se kontroliše zauzetost odseka.

Rekonstrukcija železničke infrastrukture u stanici Mala Krsna, koja je završena (LOT 2) deo je projekta modernizacije pruge Jajinci – Mala Krsna (LOT 1). Ukupna vrednost posla iznosi oko 39,2 miliona evra, od čega je za rekonstrukciju železničke infrastrukture u stanici Mala Krsna izdvojeno 8,9 miliona evra. Finansiranje je obezbeđeno iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na ovaj način rekonstrukcija pruge Jajinci – Mala Krsna ulazi u završnu fazu, jer je do sada završeno oko 94 odsto ugovorenih radova na rekonstrukciji pruge Jajinci – Mala Krsna.

Radovima na deonici Jajinci – Mala Krsna obuhvaćena je rekonstrukcija ukupno 68,8 kilometara koloseka, građevinske infrastrukture i elektrotehničkih postrojenja, od čega je dužina same deonice 59 kilometara, a staničnih koloseka 9,8 kilometara. Rekonstrukcijom ove pruge obuhvaćena je zamena šina, pragova i kontaktne mreže. Rekonstrukcijom pruge Jajinci – Mala Krsna brzina vozova biće podignuta na projektovani nivo do 120 km/sat. Zbog lošeg stanja železničke infrastrukture na ovoj deonici Koridora 10 putnički saobraćaj dve godine pre početka radova bio je obustavljen, a vozovi su saobraćali između Beograda i Velike Plane samo preko Mladenovca. Dok su saobraćali, brzina vozova na većem delu ove pruge  na Koridoru 10 bila je oko 50 km/sat, a između Jajinaca i Male Krsne putovali su i do 90 minuta po redu vožnje.

Vaši komentari
Ostavite komentar