'

Poslanici raspravljaju o izboru 17 sudija

LOKALNE VESTI
Autor: HIT 1
Izvor: RTV
Sre, 13.10.2021
0

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o Predlogu odluke o izboru 17 sudija koji se prvi put biraju na funkciju u Loznici, Majdanpeku, Novom Sadu, Senti, Surdulici, Bačkoj Palanci, Beogradu, Zaječaru, Kraljevu, Pančevu i Kragujevcu.


Za sudiju Osnovnog suda u Loznici predložena je tužilački pomoćnik u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu, Jelena Srdanović, dok je za sudiju Osnovnog suda u Majdanpeku predložena sudijski pomoćnik u Osnovnom sudu u Požarevcu Svetlana Jović.

Za sudije Osnovnog suda u Novom Sadu predloženi su Mirna Vujičić Bursać, Marko Petrović, Jelena Obrenov i Miloš Sekulić, dok je za sudijsku funkciju u Osnovnom sudu u Senti predložena Nina Atanaković Sulomar.

Visoki savet sudstva je za sudije Osnovnog suda u Surdulici predložio Valentinu Cvetković i Sunčicu Cvetković, a za sudiju Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci Milanu Petrović.

Za sudije Prekršajnog suda u Beogradu predloženi su Mina Boruta Ristić i Aleksandra Šućur, a za sudije Prekšajnog suda u Zaječaru Gabriola Ivanov i Milijana Jovnaš.

Poslanici će odlučivati i o tome da sudija Prekršajnog suda u Kraljevu bude Nataša Rubežić, Prekršajnog suda I Pančevu Maja Šormaz i Privrednog suda u Kragujevcu Iilija Đorović.

Član Odbora za pravosuđe Đorđe Dabić rekao je u parlamentu da ne postoji veći legitimitet za sudije nego kada ih predstavnici naroda u ime naroda izaberu na tu funkciju.

On je objasnio da uskoro posle promene Ustava skupština više neće birati sudije koji se prvi put biraju na funkciju u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, vec će to činiti Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"Napravićemo novo rešenje koje će uskoro biti pred poslanicima", rekao je Dabić.

Dabić je istakao da promene Ustava "radimo zbog nas samih", evropskog puta, navodeći da se promene ne odnose na preambulu koja se tiče KiM.

Vaši komentari
Ostavite komentar