'

Počinje testiranje novog leka za kovid 19

LOKALNE VESTI
Autor: B92
Izvor: B92
Uto, 12.10.2021
0

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu i "Liverpool School of Tropical Medicine" (LSTM) vode ispitivanje u okviru revolucionarne platforme za testiranje lekova na kovid 19, pod nazivom AGILE.


Prenamena postojećih lekova ključna je strategija u ovoj potrazi, jer uključuje manje vremena i troškova nego razvoj novih. Slično, rezultirajući terapijski režimi mogli bi brzo da budu dostupni u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, prenosi Tehnology.

Nitazoksanid, klinički odobren i pristupačan za proizvodnju antiparazitskih lekova, prethodno je pokazao antivirusnu aktivnost širokog spektra protiv koronavirusa, a istraživači sa Univerziteta u Liverpulu identifikovali su ga kao obećavajućeg kandidata za širu upotrebu u većim dozama.

Tim koji je radio na farmakokinetičkom modelovanju i predkliničkoj validaciji pokazao je da doze nitazoksanida potrebne za inhibiranje replikacije SARS-CoV-2 mogu da se primene kod ljudi, ali u dozama većim od onih koje su trenutno odobrene za lečenje parazitskih infekcija.

Učesnicima će biti dato 1500 mg nitazoksanida dva puta dnevno tokom sedam dana i pomno će se pratiti kako bi se potvrdilo da je doza testirana na zdravim osobama i dalje sigurna i dobro se podnosi kod osoba sa blagim simptomima kovida 19.

Takođe će se pratiti nivoi virusa prisutni u njihovim telima, a ako ispitivanje pokaže korist za pacijente, lečenje će biti premešteno u veće ispitivanje druge faze u Južnoj Africi.

Vaši komentari
Ostavite komentar