'

Otvorena izložba „Život u kome bih mogla da se sećam“

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: GSU
Pet, 17.09.2021
0

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac 16. septembra, svečano je otvorena izložba slika beogradske umetnice Tatjane Pirović pod nazivom „Život u kome bih mogla da se sećam“.
Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti o umetničkom stvaralaštvu umetnice kazala je pred nama svet simboličkih, poetičnih poruka ispunjenih bojom i prirodom.

"Za Tatjanine pejzaže možemo da kažemo da pružaju blagost i mir. Na osetljiv način umetnica reaguje na boju i crtež. Predeo opažamo kao sećanje, pojam, simbol, zamahom četke stvorene su uskovitlane obale i mirna atmosfera. Gest sledi kretanje osnovnih energija kao spontana vizija i izraz kreativne snage. Umetnik kao emotivan i čulan tip „upija“ atmosferu mesta ili sećanje na osećaj. Priroda je jedna od prvih stvari sa kojima se čovek susreo kao svesno biće. U početku se plašio od njenih fenomena, kasnije se divio njenoj lepoti, bio fasciniran nebrojenim formama i oblicima koje je stvarala", rekla je između ostalog Marina Radosaviljević.
Tatjana Pirović je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mirjane Mihać i Čedomira Krstića.

Bavi se crtežom, akvarelom, slikom i ikonopisom. Član je ULUS-a od 1990. Do sada je imala preko 90 grupnih i više od 20 samostalnih izložbi.

Njene slike se mogu naći u mnogim privatnim kolekcijama širom sveta - u Kanadi, SAD-u, Filipinima, Australiji, Nemačkoj, Grčkoj, Japanu, Engleskoj, Mađarskoj, Češkoj..


 

Vaši komentari
Ostavite komentar