'

Danas novac autoprevoznicima - Sledi niz isplata sve do decembra

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Novosti online
Sre, 28.07.2021
0

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da će danas biti isplaćena četvrta rata sektorske pomoći za autoprevoznike, za šta je država opredelila oko 433 miliona dinara.


 


Siniša Mali je rekao da će novac dobiti 633 privrednih subjekata, koja imaju 6.139 licenciranih, registrovanih autobusa, i koji su ispunili uslove za dobijanje ove vrste podrške države.

- Nastavljamo sa uspešnim sprovođenjem trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa. Danas će biti uplaćena četvrta rata pomoći za autoprevoznike koji dobijaju 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci - naveo je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, autoprevoznici iza sebe imaju zaista tešku godinu za poslovanje i podrška države im je neophodna kako bi prebrodili težak period, zbog čega i dobijaju kontinuiranu pomoć u periodu od pola godine.


- Autoprevoznici će dobiti novčanu podršku od države i u naredna dva meseca, odnosno krajem avgusta i krajem septembra. Ukupno je za meru podrške autoprevoznicima rebalansom budžeta opredeljeno 2,6 milijardi dinara - rekao je ministar Mali i dodao da država želi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, pa će tako 16. avgusta po drugi put, u okviru trećeg paketa, biti isplaćena puna minimalna zarada za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije.


Takođe, u petak, 6. avgusta je planirana isplata jednokratne novčane podrške u visini od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena takva pomoć. Kako je ministar objasnio, ta mera se odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.


- U septembru će biti isplaćena i pomoć u visini od po 50 evra za naše najstarije sugrađane, dok će u novembru biti isplaćeno 30 evra za punoletne građane Srbije, koji su i u maju dobili po 30 evra. Zatim će u decembru svi punoletni građani dobiti dodatnih 20 evra, što je nova mera koju planiramo - rekao je ministar.

Ministar je dodao da to znači da će penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a ostali punoletni građani po 50 evra.


Siniša Mali je istakao i da  su finansije Republike Srbije stabilne, a ekonomski pokazatelji veoma dobri.

Ministar je naveo da se očekuje da rast BDP u drugom kvartalu bude između 12 i 15 odsto, a da će na kraju godine Srbija ponovo imati jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o stopi rasta BDP-a.


- Prosečna neto zarada u maju mesecu je iznosila 65.025 dinara i nominalno je veća za 10,4 odsto, a realno za 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. To je veoma značajna vest jer rast zarada utiče i na povećanje penzija koje nas očekuje u narednom period - rekao je ministar Mali.


Sve navedene mere pomoći su deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji je vredan oko dve milijarde evra, što je 4,5% BDP. Tokom prošle godine su sprovedena dva paketa podrške vredna oko šest milijardi evra. U zbiru, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije vredna su oko osam milijardi evra, što je prema preliminarnim procenama oko 17,4% BDP.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar