'

Svetski dan Roma

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Tanjug, Hit radio
Čet, 8.04.2021
0

Danas se obeležava Svetski dan Roma. Dan Roma obeležava se da bi se proslavila romska kultura i ukazalo na probleme s kojima se Romi suočavaju.

 

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 04. do 08. aprila 1971. godine.

Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem,đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije. 

Romska zajednica predstavlja najveću etničku manjinu u Evropi, gde prema nekim procenama živi između 10 i 12 miliona Roma i Romkinja.

Uključivanje Roma i Romkinja u društvo i poboljšanje njihovog položaja, bilo da je reč o stanovanju, obrazovanju, zdravlju ili zapošljavanju, jedan je od prioriteta i nove Vlade Srbije, jer pripadnici romske zajednice su naši sugrađani i zemljaci, Srbija je njihova država, poručila je danas potpredsednica Vlade, prof. dr Zorana Mihajlović.

Povodom Svetskog dana Roma, Mihajlovićeva je podsetila da je država u prethodnom periodu uradila mnogo u uspostavljanju prava Roma i Romkinja, ali da je još mnogo posla pred svima nama.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar