'

Godišnjica smrti Milene Pavlović Barilli

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sub, 6.03.2021
0

Na današnji dan, 6. marta 1945. godine, preminula je slikarka, ilustratorka i pesnikinja srpskog porekla – jedna od najznačajnijih umetnica međuratnog perioda – Milena Pavlović-Barili.Rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, kao dete umetnika – njen otac Bruno Barili bio je poznati italijanski pesnik i kompozitor, a majka Danica Pavlović studirala je umetnost.
Studije slikarstva upisala je u Beogradu, da bi nastavila u Minhenu, a tokom studija shvatila je da njena dela imaju tendenciju ka stilovima koji su znatno odstupali od njenog perfekcionističkog stila.
Sa umetničkim obrazovanjem je nastavila i usavršavanjem nastavila je putovanjem po Španiji i životom u evropskim prestonicama – Londonu, Parizu i Rimu.
Svoju prvu izložbu održala je u Beogradu, da bi usledile izložbe i u Požarevcu, Londonu, Parizu, Rimu i Njujorku.,U najznačajnija slikarska dela Milene Pavlović Barili ubrajaju se i: ,,Žena sa lepezom’’ (1927.),  ,,Autoportret’’ (1933.), ,,Autoportret sa kistom’’ (1938.), ,,Kompozicija’’ (1938.), ,,Venera sa lampom’’ (1938.) i mnoga druga. Radila je i modne ilustracije za poznate časopise kao što su Vog, Tekstron Vog, Harpers Bazar, Glamur, Taun end kantri i Herst magazin.


U spomen na čuvenu sugrađanku, Požarevljani su u kući porodice Pavlović osnovali galeriju koja nosi njeno ime, sa oko 900 radova iz različitih perioda stvaralaštva.

Vaši komentari
Ostavite komentar