'

Radojičić objašnjava zašto je prerano za popuštanje mera

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTS
Pon, 22.02.2021
0

Član Kriznog štaba Srbije za suzbijanje kovida i predsednik Kriznog štaba Beograda, prof. dr Zoran Radojičić istakao je da je posle godinu dana, koliko i traje pandemija, veoma zadovoljan merama Kriznog štaba. Ukazao je i da striktne mere u borbi protiv pandemije ne mogu biti na snazi godinu dana, ali i da je za njihovo popuštanje prerano. Naglasio je da su njegove kolege, lekari koji su preminuli lečeći obolele tokom pandemije heroji.

 

Gradonačelnik Zoran Radojičić, rekao je za Prvi program Radio Beograda da su činjenice da je lekar, da je zdravlje građana suština lekarske profesije, ali i prioritet, faktori koji ga usmeravaju kako će da glasa, razmišlja i diskutuje na sednicama Kriznih štabova Srbije i Beograda.

Istakao je da je posle godinu dana, koliko i traje pandemija, veoma zadovoljan merama Kriznog štaba i da je donošenje odluka zahtevalo lidersku hrabrost koji su i državni vrh i republički Krizni štab pokazali.

Pitanje donošenja odluka i stepena mera je veomo značano, konstatuje Radojičić uz napomenu da moramo biti ponosni na način borbe protiv korone.

Priznaje da nije dobro što se mere Kriznog štaba ne poštuju i da je neprijatno, posebno kada se zna da se nepoštovanjem ugrožava i sopstveno, ali i zdravlje drugih ljudi.

Istovremeno, ukazuje da pandemija suviše dugo traje i da se nije moglo računati na sto procentno pridržavanje donetih mera, jer je čovek socijalno biće sa potrebama da se druži, komunicira, ...                                                                                                                          

Prerano za popuštanje mera

Navodi da su istraživanja pokazala da se deset procenata građana, u situacijama kakva je pandemija, ponaša iracionalno. Gradonačelnik Beograda, ipak, bahatost koja se ispoljava nepoštovanjem mera često tumači kao glupost koja u kombinaciji s iracionalnošću dovodi do ugrožavanja zdravlja, što se, ukoliko objašnjenja i preventivno delovanje ne daju rezultat, sankcioniše.

Radojičić  ocenjuje i da striktne mere u borbi protiv pandemije ne mogu biti na snazi godinu dana. Okolnosti poput potrebe da država i gradovi funkcionišu - kao i društvo, ili da privreda radi jesu od ticaja za stvaranje rizičnih situacija, ali zahtevaju i potrebu da se rizici, kroz poštovanje preporuka Kriznog štaba, svedu na najmanju mogući meru.

"Oscilacije mera su neminovne, a neke odluke se moraju donositi unapred. Na popuštanje pažnje, utiču i uspešan proces vakcinacije - vakcinisano je preko milion građana, činjenica da je nabavljena velika količina vakcina. Sve to stvara utisak da je možda vreme da mere popuste, međutim za to je prerano", ističe Radojičić. Poručuje da se dalje moraju nositi maske
i držati distanca.

Lekari jesu heroji

Za Zorana Radojičića, njegove kolege - lekari koji su preminuli lečeći obolele tokom pandemije, jesu heroji.

"Oni su bili na prvoj liniji borbe sa virusom. Njihova smrt je i tužna i zabrinjavajuća", istakao je Radojčić. Pandemija će, veruje, građanima pomoći da shvate značaj posla svih koji rade u zdravstvenom sistemu.

Kada je o Beogradu reč, gradonačelnik je zadovoljan poštovanjem preporuka Kriznog štaba. Precizira da 366 osoba - iz Komunalne milicije i inspekcija, na dnevnom nivou i na terenu, kontroliše i nadgleda kako se sprovode epidemiološke mere.

"I oni su, u prethodnom periodu, podneli veliki deo tereta. Njihov posao je važan, odgovoran i težak, a o tome se malo zna, smatra Radojičić.

Vakcinacija dobro organizovana

Ocenjuje da je sam proces vakcinacije dobro je organizovan. Pored Domova zdravlja postoje i dva su mesta za masovnu vakcinaciju - Belekspo centar i Beogradski sajam. Ako bude potrebe, kaže da će se organizovati i dodatna.

Radojičić govoreći za emisuju Magazin nedeljom Prvog programa Radio Beograda, naglašava da opuštanja nema.

"Iako smo glavni deo borbe protiv korone dobili,  da kao građani i Srbije i Beograda do kraja da ćemo uskoro zajedno slaviti pobedu protiv virusa, moramo ostati istrajni i odgovorni, poručio je Zoran Radojičić".

Vaši komentari
Ostavite komentar