'

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: zzjz.po
Sre, 20.01.2021
0

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se do 24. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već petnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Budući da je u našoj zemlji nepovoljna epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom COVID 19, preporuka je da se tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice planirane aktivnosti realizuju putem medija i društvenih mreža.


Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosimo poruku svim ženama o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove preventabilne bolesti.
Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.„BOLjE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM KONTROLOM POBEDIĆEMO KARCINOM GRLIĆA MATERICEˮ je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje nešto manje od 1200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice.

Prema istom izvoru u Srbiji od karcinoma grlića materice svake godine umire u proseku 468 žena.
Na osnovu registrovanih stopa obolevanja i umiranja, kao i na osnovu najnovijih procena Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2018. godinu, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokom stopama obolevanja i umiranja u Evropi.


 

 


Vaši komentari
Ostavite komentar