'

Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 3.12.2020
0

Danas se obeležava širom sveta Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i to je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju. Udruženje za negovanje zdravih stilova života Veritas iz Požarevca tokom prethodne četiri godine na današnji dan, je organizovao javne tribine u cilju promocije prava i prioriteta koje su vezane za poboljšanje života i rada osoba sa invaliditetom, ali po rečima predsednice Jasmine Turudić, ove godine zbog epidemiološke situacije tribina neće biti održana.


Prema podacima i metodologiji koja je korišćena tokom popisa 2011. godine na teritoriji grada Požarevca zastupljenost osoba sa nekim oblikom invaliditeta u redovnoj populaciji iznosi 8,12 %.  

"Poslednjjh godina beleži se trend porasta potrebe za pružanjem različitih vrsta usluga i servisa za OSI. Tokom ove godine osobe sa invaliditetom, kako deca tako i odrasli, uz podršku svojih udruženja i uz podršku članova porodice bili su učesnici i korisnici različitih usluga prilagođenih upravo njihovim potrebama", rekla je Turudić.

Konkretno Udruženje "Veritas" je tokom ove godine pružilo uslugu ličnog pratioca za 45 deteta sa smetnjama u razvoju, kao i za 20 članova, to jest odraslih OSI i članovima njihovih porodica, kojima je pružana podrška do osnivanja dnevnog boravka za odrasle i starije  OSI.

Finansijku podršku ovim aktivnostima dao je grad Požarevac.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas 3. decembra i ustanovljen je 1992. godine. Tada je Generalna skupština UN rezolucijom pozvala sve zemlje da osobama sa invaliditetom omoguće ravnopravno učešće u društvu i uživanje ljudskih prava.


 


Vaši komentari
Ostavite komentar