'

Omladina JAZAS-a Požarevac : „TESTiraj se na HIV, saznaj svoj HIV status, sa HIV-om se živi“.

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Uto, 1.12.2020
0

Omladina JAZAS-a Požarevac ima više polja delovanja, a jedno od najvažnijih jeste prevencija širenja HIV infekcije i epidemije side. Ove godine uz podršku Grada Požarevca i Timočkog omladinskog centra (Zaječar), a povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, realizuju kampanju „TESTiraj se na HIV, saznaj svoj HIV status, sa HIV-om se živi“.

 

Kako je rekao Zoran Jović iz omladine JAZAS-a Požarevac, projekat realizuju kako bi još jednom podsetili na važnost ranog otkrivanja HIV infekcije i lečenja uz antiretrovirusnu terapiju koja smanjuje delovanje HIV-a na imuni sistem organizma i produžava život osobama koje žive sa hiv-om.

U doba pandemije COVID19 izazvane virusom SARS Kov2 jako je važno da osobe koje žive sa HIV-om preduzmu sve preporučene mere zaštite. Omladina JAZAS-a Požarevac od danas u narednih 15 dana realizovaće onlajn kampanju povodom 1. decembra, a danas organizujemo onlajn mini-kviz na društvenim mrežama danas od 18 sati.

Gradu Požarevcu će danas biti predata Inicijativa za potpisivanje Pariske deklaracije, a time bi se priključio grupi gradova brzog odgovora. Grad Požarevac bi time postao jedan od prvih na Balkanu koji je potpisao deklaraciju i preuzeo brigu na lokalnom nivou o smanjenju štete i prevenciju HIV-a.

O datumu TESTiranja na HIV na lokaciji u gradu (outreach) gde će biti postavljeno medicinsko kombi vozilo, bićete obavešteni naknadno, a realizovaće se u toku meseca decembra.

U periodu od danas 1. do 30. decembra realizovaće se i onlajn radionice na temu prevencije HIV-a i PPI, kao i očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Više o Pariskoj deklaraciji na https://mladiuriziku.rs/pariska-deklaracija-o-gradovima-brzog-odgovora/

 

Vaši komentari
Ostavite komentar