'

Borba protiv nasilja nad ženama u fokusu institucija i u uslovima pandemije

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTS
Sre, 25.11.2020
0

Srbija se i ove godine priključuje globalnoj kampanji UN – "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", sa porukom ženama da nisu same i da ne čekaju kraj pandemije da prijave nasilje.

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maje Gojković poručila je da se danas mora ukazati da borba protiv nasilja prema ženama u porodici ili partnerskog nasilja mora biti u fokusu svih naših institucija i u uslovima pandemije u kojoj se nalazi i Srbija i čitav svet.

Kaže da "usamljenost, ekonomska neizvesnost i ugroženost žena koje trpe nasilje je dodatno pojačana u ovim okolnostima u koje nas je dovela pandemija i zbog toga je sada više nego ikada važno da žene koje trpe nasilje imaju svu podršku i zaštitu države.

"Zato apelujem i pozivam sve institucije društva da pojačaju svoje aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju da nasilje i nasilnike prijave. Danas, u ovim okolnostima kad je solidarnost svima potrebna, ta solidarnost je neophodna za one koji su ugroženi nasiljem. Nasilnici ne smeju da ostanu nekažnjeni i borba protiv pandemije ne sme da zaustavi našu borbu za društvo bez nasilja", navela je ona .

Ističe da i žene iz sveta kulture i medija koje su bile ili su žrtve nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog, moraju biti zaštićene od javne osude, neprimerenih reagovanja i drugih komentara koji bi mogli da pogoršaju njihovo stanjeˮ.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ovom prilikom je izjavila da neće govoriti o brojkama u porodičnom i partnerskom nasilju, jer žene nisu brojevi, već ravnopravna ljudska bića koja imaju jednaka prava da se razvijaju, obrazuju i ostvare svoje snove.

"Ali ću poslati nekoliko poruka. Pre svega svim ženama koje trpe nasilje - niste same, svi smo zajedno, moramo zajedno da se borimo i da prijavimo nasilje. Moja poruka muškarcima je da nije moguće da se protiv nasilja izborimo ukoliko ne radimo na tome zajedno, ali isto tako svi vi koji mislite da ste veliki muškarci ako bijete žene i ako one trpe bilo ekonomsko, psihičko ili fizičko nasilje od vas, niste veliki, baš naprotiv", izjavila je ona.

Kaže  da je poruka svima  da ne smemo da zatvaramo oči ukoliko znamo ili vidimo da negde ima nasilja nad ženama i devojčicama. "Moramo da se borimo zajedno. Ali ne samo u ovih 16 dana, već svakog dana, sve dok ijedna žena i ijedna devojčica trpe bilo koji vid nasilja, moramo da se borimo", izjavila je Mihajlovićeva.

Fabrici: Nasilje nad ženama posledica rodne neravnopravnosti

Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji, podsetila je na statistike koje kažu da je dom često najmanje bezbedno mesto za žene, te da prijava nasilja ne sme da čeka da pandemija korona virusa prođe.

Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, izjavio je da je nasilje nad ženama posledica rodne neravnopravnosti i da se Evropska unija zato zalaže i nastavlja da podržava aktivnosti usmerene ka ostvarenju pune rodne ravnopravnosti, kao i aktivnosti čiji je cilj eliminacija svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

Norveški ambasador Jorn Jelsta je takođe poručio ženama u situaciji nasilja da imaju podršku da prijave nasilje.

U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", poruka „Nisi sama, prijavi nasilje!" osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.

 

Vaši komentari
Ostavite komentar